Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Βόμβα Ντράγκι: Η ΕΚΤ κουρεύει τα collateral των ελληνικών τραπεζών, διατηρεί τον ELA



Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αποφασίστηκε στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, αποφασίζοντας παράλληλα να προχωρήσει σε «προσαρμογή» της αξίας των ενέχυρων που αποδέχεται η ΕΚΤ για τον ELA. 
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ELA παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων. 

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική και την ισορροπία του ρίσκου στην σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλία εντός της εντολής της.
Η κίνηση του «κουρέματος» των ενεχύρων είχε αποφευχθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, τελικά δεν γλύτωσαν οι ελληνικές τράπεζες τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη. Κανείς δεν ξέρει πόσο είναι το ποσοστό του «κουρέματος» το οποίο έχει και μεγάλη σημασία για τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών. Υπολογίζεται ότι για κάθε 10% επιπλέον κούρεμα η επιβάρυνση των τραπεζών υπολογίζεται ίσως και 12 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κούρεμα κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, ακόμη κι έτσι κάποιες ελληνικές τράπεζες μπορεί να κινδυνεύουν. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιβάρυνση μπορεί να φτάνει τα 14 δισ. ευρώ και στην παρούσα φάση οι τράπεζες μπορούν να το αντέξουν.
Οταν λέμε κούρεμα των ενεχύρων αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες που δίνουν ομόλογα για να πάρουν ρευστότητα από την ΕΚΤ πλέον θα παίρνουν λιγότερα χρήματα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι αν «ανοίξει» μεθαύριο ο ELA με «κουρεμένα» ομόλογα το ποσό που θα πάρει η Ελλάδα θα είναι μικρότερο..
Ουσιαστικά η απόφαση του Μ. Ντράγκι και των κεντρικών τραπεζιτών αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα στην Ελλάδα ότι ο χρόνος έχει τελειώσει. Η ΕΚΤ θα περιμένει μεν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αλλά προειδοποιεί ότι ο δρόμος προς την... κόλαση για τις τράπεζες είναι πολύ κοντά.
Το κείμενο στα αγγλικά είναι το ακόλουθο:

6 July 2015 - ELA to Greek banks maintained

Emergency liquidity assistance maintained at 26 June 2015 level
Haircuts on collateral for ELA adjusted
Governing Council closely monitoring situation in financial markets
The Governing Council of the European Central Bank decided today to maintain the provision of emergency liquidity assistance (ELA) to Greek banks at the level decided on 26 June 2015 after discussing a proposal from the Bank of Greece.

ELA can only be provided against sufficient collateral.

The financial situation of the Hellenic Republic has an impact on Greek banks since the collateral they use in ELA relies to a significant extent on government-linked assets.

In this context, the Governing Council decided today to adjust the haircuts on collateral accepted by the Bank of Greece for ELA.

The Governing Council is closely monitoring the situation in financial markets and the potential implications for the monetary policy stance and for the balance of risks to price stability in the euro area. The Governing Council is determined to use all the instruments available within its mandate.

«Αντέχει» χωρίς ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ έως και την Τετάρτη

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να «αντέξει» χωρίς ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ έως και την Τετάρτη, ανέφερε νωρίτερα δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θεωρεί ότι θα πρέπει να διατηρήσει αμετάβλητο στα 88,6 δισ. ευρώ τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης και να περιμένει το κατά πόσο Ελλάδα και πιστωτές θα κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου