Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΗΠΑ.Γεωπολιτικό λάθος ένα Grexit.



Για «παιχνίδι εντυπώσεων» (colorful activity) μίλησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, όταν ρωτήθηκε για την κρίση στην Ελλάδα και ζήτησε από όλα τα μέρη να εστιάσουν την προσοχή τους στο συλλογικό συμφέρον, που είναι η επίτευξη συμφωνίας.
Παρά το «παιχνίδι εντυπώσεων» των τελευταίων ημερών, είπε ο κ. Ερνεστ, «η άποψή μας παραμένει πως είναι στο συλλογικό συμφέρον της Ελλάδας και των πιστωτών της να επιλυθεί η κατάσταση με τρόπο που επιτρέπει στη χώρα να παραμείνει μέρος της ευρωπαϊκής
νομισματικής ένωσης. Αποψή μας είναι πως η λύση βρίσκεται σε ένα πακέτο χρηματοδότησης και μεταρρυθμίσεων που θέτει ξανά την Ελλάδα σε πορεία οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας».
Βασικά μίλησε στη βάση των οδηγιών από το υπουργείο Οικονομικών, αφού αρκετά από όσα είπε είχε τονίσει το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου στην ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings. «Ενώ αυτό λέγεται, δεν γίνεται το ίδιο εύκολα και θα απαιτήσει απ' όλα τα μέρη να εστιαστούν στο αμοιβαίο συλλογικό τους συμφέρον», τόνισε και πρόσθεσε:
«Ελπίζουμε»
«Αυτό είναι που για πολύ καιρό υποστηρίζουμε ένθερμα. Παρ' όλη την ένταση στις διαπραγματεύσεις, το γεγονός ότι έχουν συλλογικό συμφέρον στην επίλυση της κατάστασης με τον ίδιο τρόπο συνεχίζει να παραμένει προφανές. Οσο οι διαπραγματευτές εστιάζονται σε αυτό, συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε θετικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι επίσης και προς το συμφέρον των ΗΠΑ».
Ο εκπρόσωπος διέψευσε ότι πραγματοποιήθηκαν νέες επικοινωνίες του προέδρου Ομπάμα με Ευρωπαίους ηγέτες και ανακοίνωσε ότι ο κ. Λιου συνεχίζει τις συνομιλίες με τους ομολόγους του.
«Η αλήθεια», τόνισε, «είναι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται σε επαφή τους τελευταίους μήνες με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αρκετοί από τους οποίους έχουν επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο φέτος. Και η επίλυση της χρηματοπιστωτικής κατάστασης στην Ελλάδα ήταν θέμα σε κάθε μία από τις συναντήσεις αυτές... Ο κ. Λιου θα συνεχίσει τις επαφές με τους ομολόγους του καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της επιχειρούν να λύσουν τις διαφορές τους».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Ομπάμα κατέθεσε την Τρίτη μια εισήγηση στην καγκελάριο Μέρκελ και στον κ. Αλέξη Τσίπρα για ένα πάρε-δώσε, να δεχτεί δηλαδή η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα και οι Ευρωπαίοι να δεσμευτούν για την αναδιάρθρωση. Πηγή δήλωσε ότι «φαίνεται ότι οι πλευρές παραμένουν στις θέσεις τους».
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, χαρακτήρισε γεωπολιτικό λάθος τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα και παρουσιάστηκε απόλυτος ότι απαιτείται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διότι απλώς δεν είναι βιώσιμο.
Ο κ. Λιου είπε ότι υπάρχουν πολλές άγνωστες (επιπτώσεις) εάν η κατάσταση φτάσει σε ένα σημείο όπου τα πάντα θα καταρρεύσουν στην Ελλάδα. Νομίζω, είπε, ότι το άγνωστο συνιστά έναν κίνδυνο για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία... Νομίζω ότι είναι ένα γεωπολιτικό λάθος.
Μη βιώσιμο χρέος
Υπογράμμισε ότι είναι ορθή η προσέγγιση του Ταμείου για το θέμα του χρέους και πρόσθεσε ότι το Ταμείο υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο εδώ και πολύ καιρό. Είπε ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Αυτό που θα δούμε τις επόμενες μέρες είναι ότι τα μέρη θα έρθουν μαζί για να χτίσουν αρκετή εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα θα λάβει τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, έτσι ώστε η Ευρώπη θα αναδιαρθρώσει το χρέος κατά τρόπο που να είναι πιο βιώσιμο», σημείωσε.
Με έμμεσο τρόπο ο κ. Λιου πρότεινε στην Ελλάδα να κάνει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις και στους Ευρωπαίους να «δώσουν» την αναδιάρθρωση, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να πουλήσουν το πακέτο συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό και οι Ευρωπαίοι στους λαούς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου