Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Guardian."Το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας θα πάρει χρόνια..."



Για το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας κάνει λόγο σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian σχολιάζοντας τον στόχο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει τεθεί για την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.«Είναι ο στόχος αυτός ρεαλιστικός;» αναρωτιέται η βρετανική εφημερίδα. Οι συντάκτες του άρθρου υπενθυμίζουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούσαν πάντα ένα βασικό τμήμα των πακέτων διάσωσης της
Ελλάδας σημειώνοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Αθήνα έχει αποτύχει στις υποσχέσεις της να πουλήσει κομβικά τμήματα των υποδομών της - λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες και εγκαταστάσεις ύδρευσης-  σε αντάλλαγμα για δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια.
Η βρετανική εφημερίδα επαναφέρει την «καταστροφική ανάλυση» του ΔΝΤ τον Ιούλιο στην οποία οι αναλυτές του ταμείου γράφουν ότι «ρεαλιστικό είναι να υποτεθεί ότι οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων δεν θα φέρει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ το χρόνο - υπονοώντας ότι θα χρειαστούν 100 χρόνια για να συγκεντρωθεί το ποσό-στόχος των 50 δισ. ευρώ».
Όπως παρατηρεί ο Γκάμπριελ Στερν από το Oxford Economics το ΔΝΤ δεν έχει μάθει από το παρελθόν του ότι «less is more» όταν αυτό αφορά αριθμητικούς στόχους.
Για πολιτικό λάθος όσον αφορά τον στόχο των 50 δισ. ευρώ με την απουσία στήριξης από Έλληνες πολιτικούς από όλο το φάσμα, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο ο οικονομολόγο Γιενς Μπάστιαν ο οποίος ήταν ένας από τα μέλη της Taskforce για την Ελλάδα που ήταν υπεύθυνα για τις ιδιωτικοποιήσεις. «Ιδιωτικοποιήσεις αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα σημαίνει ξεπούλημα» συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου