Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

«Έμφραγμα» στα ταμεία από τις αιτήσεις για εφάπαξ.



 «Εμφραγμα» επικρατεί στα Ταμεία Πρόνοιας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς περίπου 60.000 ασφαλισμένοι που έχουν ανοίξει την πόρτα της εξόδου αναγκάζονται να περιμένουν για την απονομή του εφάπαξ.
Η αναμονή για την είσπραξη του βοηθήματος φτάνει πλέον ή και ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις τα δύο χρόνια, καθώς στην ουρά είναι όλοι οι ασφαλισμένοι που άνοιξαν την πόρτα της εξόδου από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά.

Δεδομένης, μάλιστα, και της πολιτικής κατάστασης, με τη χώρα να οδεύει ολοταχώς σε εκλογές, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως τα πρώτα εφάπαξ από τους συσσωρευμένους φακέλους δεν αναμένεται να εκδοθούν πριν από την άνοιξη του 2016.
Ο νέος μαθηματικός τύπος που θεσμοθετήθηκε πριν από τρία χρόνια με τη λογική ότι θα αφορά όλους όσοι αποχωρούν από 1/9/2013 και εξής χαρακτηρίζεται ως ανεφάρμοστος από στελέχη Ταμείων Πρόνοιας, ενώ αποτέλεσε σημείο σύγκρουσης της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
Η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού στη βάση του συντελεστή βιωσιμότητας οδηγεί μαθηματικά σε σημαντικές απώλειες στα εφάπαξ βοηθήματα, γι' αυτό και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήθελε να τον εφαρμόσει, αλλά να τον καταργήσει.
Ο υπολογισμός
Οπως, άλλωστε, εξηγούν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, ο τύπος του συντελεστή βιωσιμότητας παραμένει για αρκετά στελέχη Ταμείων Πρόνοιας ακόμη και σήμερα «άλυτος γρίφος», καθώς απαιτεί στοιχεία και παραμέτρους που δεν είναι εύκολο να ανακτηθούν ή φαίνεται πως δεν υπάρχουν στα αρχεία των Ταμείων.
Οι δανειστές, από την άλλη, επιμένουν στην εφαρμογή του ή τουλάχιστον στη λογική του, που είναι ο μηδενισμός των ελλειμμάτων και της πρόσθετης κρατικής χρηματοδότησης, στη βάση: ό,τι ποσά εισπράττονται από εισφορές δίνονται σε εφάπαξ.
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διελκυστίνδας είναι η έκδοση των εφάπαξ να έχει παγώσει για όλους όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και μετά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων στην αναμονή βρίσκονται αυτήν τη στιγμή 43.000 αιτήσεις για έκδοση εφάπαξ. Η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή οι 33.000, αφορούν τον στενό δημόσιο τομέα και βρίσκονται όλες στον «πάγο», καθώς αφορούν συνταξιούχους που αποχώρησαν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και μετά.
Αλλοι 7.500 υπάλληλοι δήμων και πρώην κοινοτήτων περιμένουν για το βοήθημα, εκ των οποίων οι 4.000-4.500 αφορούν αποχωρήσεις πριν τις 31/8/2013, δηλαδή μπορούν να πληρωθούν με το παλιό σύστημα, αλλά η έκδοσή τους καθυστερεί επειδή αναμένεται ως προαπαιτούμενο η έκδοση συνταξιοδοτικής πράξης από το ΕΤΕΑ.
Τέλος, άλλες 2.500 αιτήσεις λιμνάζουν στους κλάδους των ιερέων, υπαλλήλων ΝΠΔΔ, υπαλλήλων Επιμελητηρίων και του Ταμείου Νομικών και αφορούν αποχωρήσεις μετά την 1/9. «Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες ετών για να εξευρεθεί δίκαιος και ανταποδοτικός τρόπος απονομής των εφάπαξ παροχών, οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση, κατά την οποία 60.000 άνθρωποι περιμένουν για χρόνια το τελευταίο αποκούμπι του κουμπαρά τους που σχηματίστηκε από δικές τους εισφορές», τονίζει ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Καλάκος.
Οι αναμονές
Σε αυτές τις αναμονές πρέπει κανείς να προσθέσει τους περίπου 10.500 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που περιμένουν την έκδοση του εφάπαξ τους από το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα, κυρίως λόγω έλλειψης μηχανογράφησης και απομείωσης υπαλλήλων.
Οι μεγάλες «ουρές» εντοπίζονται στους δύο μεγαλύτερους τομείς του ΤΑΠΙΤ και ειδικότερα στον τομέα των ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), όπου περιμένουν 5.340 άτομα (πληρώνονται τώρα οι αποχωρήσαντες τον Μάιο του 2013), και στον τομέα των εργατοϋπαλλήλων μετάλλου όπου εκκρεμούν 5.160 φάκελοι (πληρώνεται τώρα ο Ιούνιος του 2013).
Αλλοι 6.500 πρώην ασφαλισμένοι εκτιμάται πως περιμένουν στην ουρά για το βοήθημα σε όλους τους άλλους λογαριασμούς και κλάδους Πρόνοιας που τηρούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου