Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ο ”εφιάλτης” της ακυβερνησίας και ο κίνδυνος για νέες κάλπες!



Το “φάντασμα” της ακυβερνησίας και ο κίνδυνος να συρθεί η χώρα σε νέες εκλογές πλανώνται από τώρα στον ορίζοντα.Μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να συζητήσει σχηματισμό κυβέρνησης με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ο κίνδυνος αυτός είναι πιο ορατός από ποτέ.Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ένα θολό μετεκλογικό τοπίο, καθώς εκτιμάται πως η αυτοδυναμία θα είναι όνειρο… θερινής νυκτός.Το παιχνίδι της αυτοδυναμίας μπορεί να εξυπηρετεί την επιδίωξη και τον στόχο για
αλίευση ψήφων από όμορους χώρους και να αποτελεί ισχυρό προεκλογικό δίλημμα, αλλά τα δεδομένα δεν βοηθούν. Ήδη, η αγορά και η οικονομία γενικότερα άρχισε να φοβάται για την επόμενη μέρα και να τρομάζει στο ενδεχόμενο να συρθεί η χώρα στις κάλπες για τέταρτη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο.
Κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες και την κατάσταση της οικονομίας θα ήταν μια δραματική εξέλιξη, που φυσικά όλοι οι παράγοντες της αγοράς απεύχονται.
Όλα δείχνουν ότι με το ισχύον εκλογικό σύστημα και το πιθανό ενδεχόμενο η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου να είναι ακόμη και εννεακομματική, το όριο των 151 εδρών για το σχηματισμό μιας ισχνής έστω μονοκομματικής κυβέρνησης είναι αδύνατο να το πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία.
Μ’ εννέα κόμματα στη Βουλή για να έχει αυτοδυναμία το πρώτο, θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό 38%. Πρόκειται για ένα ποσοστό που δεν κατάφερε να πετύχει ούτε ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και πριν υπογράψει το τρίτο μνημόνιο.
Φυσικά, ούτε η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ελπίζει σε ένα τέτοιο θαύμα. Έτσι, όποιο από τα δύο κόμματα έρθει πρώτο είναι απίθανο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, παρά το “δώρο” των 50 εδρών.
Συνεπώς θα χρειαστούν διαβουλεύσεις για συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης, που όμως ο ένας πιθανός νικητής έχει ήδη αποκλείσει.
Αλλά, ακόμη και στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία έρθει πρώτη, οι πιθανοι εταίροι της – ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι – θα είναι δύσκολο, κυρίως στη Φ.Γεννηματά, να σηκώσουν το βάρος της εφαρμογής του σκληρού τρίτου μνημονίου, αφήνοντας μεγάλο χώρο για… νέο γύρο αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης στον νέο ΣΥΡΙΖΑ.
Το μετεκλογικό σενάριο για κυβέρνηση περιπλέκεται ακόμη πιο πολύ και γίνεται εφιαλτικό, καθώς τα πρώτα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δίσνουν σχετικά χαμηλά ποσοστά στα δύο πρώτα κόμματα, συνωστισμό δυνάμεων για την τρίτη θέση και μάχη στη χαμηλή κλίμακα για είσοδο κομμάτων στη Βουλή.
Και το χειρότερο όλων είναι ότι με πολλά πιθανά αποτελέσματα το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί τη συνεργασία άλλων δύο κομμάτων για να εξασφαλιστεί η δεδηλωμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου