Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Μήνυμα του Λευκού Οίκου προς την Αθήνα - Τετ α τετ Τσίπρα με Ομπάμα



Επαφές με την αμερικανική ηγεσία, διμερείς συναντήσεις με πρόεδρους κρατών και ομολόγους του, καθώς και παρεμβάσεις σε θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της 70ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της πενταήμερης παραμονής του στη Νέα Υόρκη.
Λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός δέχτηκε χθες το συγχαρητήριο τηλεφώνημα για την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.

Σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος για την τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα- Τσίπρα αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα τον συνεχάρη για την επιτυχία του κόμματός του στις εκλογές 20ης Σεπτεμβρίου. Ο Πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι λαμβάνει μέτρα για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους εντός της ευρωζώνης, μεταξύ άλλων μέσω της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους με τους πιστωτές της.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα δείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στην μεγάλη αύξηση των προσφύγων και των μεταναστών και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσει τους Σύρους και άλλους που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία σε αυτές τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την επίτευξη επιτυχούς επίλυσης των συνομιλιών για λύση στην Κύπρο».
Ας σημειωθεί, ότι οι δύο άνδρες θα έχουν το πρώτο τους τετ α τετ στο πλαίσιο της καθιερωμένης δεξίωσης που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προς τους ξένους ηγέτες.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναμένονται στη Νέα Υόρκη τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου. Θα συνοδεύονται από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, τον γ.γ του υπουργείου Εξωτερικών καθώς και από υπηρεσιακούς παράγοντες.
Με βάση το υπάρχον πρόγραμμα του, ο Αλέξης Τσίπρας, θα παρέμβει με ομιλία του στα δύο κορυφαία ζητήματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της 70ης Γενικής Συνέλευσης (διεξάγεται από 28 Σεπτεμβρίου- 6 Οκτωβρίου): την αναπτυξιακή ατζέντα και το μεταναστευτικό. Την ερχόμενη Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προσφωνήσει την Γενική Συνέλευση.
Την προσεχή Δευτέρα έχει προγραμματιστεί διμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, παρουσία του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά.
Την συνάντηση ζήτησε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δρομολογεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα μέχρι το τέλους του 2015. Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνεται το μεταναστευτικό, η οικονομία, το Κυπριακό και μια σειρά περιφερειακών θεμάτων.
Σύμφωνα επίσης με το υπάρχον – και υπό διαμόρφωση - πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας, έχει προγραμματιστεί την επόμενη εβδομάδα να συναντηθεί με τον γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με τους πρόεδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Αναστασιάδη και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αντίστοιχα, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι προσκεκλημένος να παραστεί σε εκδήλωση της Hellenic Intiative (πρωτοβουλία Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών με στόχο την προσφορά στήριξης στην Ελλάδα), θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, ενώ θα παραβρεθεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο προξενείο της Ελλάδας με εκλεγμένους παράγοντες της ομογένειας.
ΠΗΓΗ: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου