Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Απύθμενο θράσσος από τον Ούγγρο πρωθυπουργό."Η Ελλάδα να παραδώσει τον έλεγχο των συνόρων της"



Ο Ορμπάν είπε πως σκοπεύει να καταθέσει έξι προτάσεις για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων θα εισηγηθεί να προταθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να παραχωρήσει τον έλεγχο των συνόρων της στις ευρωπαϊκές χώρες που θα ήθελαν να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο. Παράλληλα, προτείνει να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο με πόρους 3 δισεκ. ευρώ για να στηριχθούν οι χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία.
Ο Ορμπάν ζητά επίσης να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των οικονομικών μεταναστών και των
αιτούντων άσυλο πριν μπουν στον χώρο Σένγκεν.
"Ο στόχος μου είναι να προσπαθήσουμε να λάβουμε υπόψη μας την πραγματικότητα στην ευρωπαϊκή πολιτική" γιατί διαφορετικά "έχω την αίσθηση ότι σήμερα θα ληφθούν αποφάσεις στις οποίες δεν θα κυριαρχούν η πραγματικότητα και τα επιχειρήματα", κατέληξε.
Οι Γερμανοί να αποφασίζουν μόνο για τους ίδιους, λέει η Ουγγαρία
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν κατήγγειλε σήμερα τον «ηθικό ιμπεριαλισμό» που επιχειρεί, όπως υποστηρίζει, να επιβάλει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στην υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων και πρότεινε ένα σχέδιο έξι σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Το σημαντικότερο είναι να μην υπάρξει ηθικός ιμπεριαλισμός» στο θέμα της ροής προσφύγων, είπε ο Ορμπάν μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Μπαντ Στάφελσταϊν, απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει σήμερα από την Άγγελα Μέρκελ. Πρόσθεσε ότι ζητά για τη χώρα του το δικαίωμα να ενεργεί διαφορετικά από τη Γερμανία.
«Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα της Γερμανίας να ορίζει τις ηθικές απαιτήσεις της, κυρίως όσον αφορά την ίδια. Και αν ληφθεί η απόφαση να τους αφήσουν να περάσουν όλοι (οι πρόσφυγες) ή να μην δεχτούν κανένα, εμείς θα δεχτούμε την απόφαση αυτή ως μια απόφαση της Γερμανίας», πρόσθεσε ο Ορμπάν, ο οποίος προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο συνέδριο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) του "αδελφού" κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ.
«Όμως, όποια απόφαση κι αν λάβει η Γερμανία, αυτή θα πρέπει να ισχύει μόνο για αυτήν, αυτό ζητάω» συνέχισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να βλέπουμε τον υπόλοιπο κόσμο με τη ματιά της Γερμανίας».
Η Ουγγαρία «έχει το δικαίωμα να καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα», πρόσθεσε ο Ορμπάν, ο οποίος διαφώνησε από την αρχή με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα της χώρας για τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από πολέμους και διώξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου