Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Θερμοσίφωνας ξεχασμένος ανοιχτός. Τι λογαριασμός θα μου έρθει;



Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ξεχάσει μία, δύο ή και περισσότερες φορές τον θερμοσίφωνά του αναμμένο να καίει ολόκληρη την ημέρα (πολλές φορές και αρκετές ημέρες) και αυτό συμβαίνει συνήθως όπως θα δείτε και παρακάτω σε περιπτώσεις που ο θερμοσίφωνας δεν έχει λαμπτήρα ένδειξης “on/off” ή έχει αλλά είναι χαλασμένος ή σε όχι εμφανές σημείο.  
 Παλιά υπήρχε η άποψη «μην αφήνετε αναμμένο τον θερμοσίφωνα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί».

Σαφώς και στους παλιούς τύπους να υπήρχε τέτοιος κίνδυνος ή και να είχαν σημειωθεί τέτοια περιστατικά, ωστόσο θεωρούμε ότι σήμερα δεν διατρέχουμε τέτοιο φόβο

(βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά), αφενός γιατί έχουν εξελιχθεί, αφετέρου σαν ξεχασιάρης λαός που είμαστε θα γινόμασταν καθημερινά μάρτυρες τέτοιων συμβάντων. Η επόμενη σκέψη όμως πού σίγουρα περνάει από το μυαλό μας απ’ την στιγμή που θα ανακαλύψουμε ότι έχουμε αφήσει ολόκληρο το βράδυ τον θερμοσίφωνο αναμμένο είναι “τι λογαριασμός θα μας έρθει στη ΔΕΗ”.


Η απάντηση του Γιώργου Τ υδραυλικού στο επάγγελμα στο ερώτημα του φίλου που ακολουθεί είναι καθησυχαστική:

Ερώτηση: «Είχα ξεχάσει ανοιχτό θερμοσίφωνα (λόγω μη ύπαρξης λαμπτήρα στον πίνακα)...Τι να περιμένω στον επόμενο λογαριασμό ΔΕΗ? Υποθέτω, πως κάθε φορά που το νερό έφτανε στην επιθυμητή θερμοκρασία , σταματούσε η κατανάλωση ρεύματος! Υποθέτω σωστά ή όχι?

Απάντηση: Αν τον θερμοσίφωνα τον είχατε ξεχάσει ένα ολόκληρο χρόνο ανοικτό ενώ δεν χρησιμοποιούσατε το ζεστό νερό τότε το ηλεκτρικό ρεύμα θα έλθει καμιά 200ρια KW/H παραπάνω για όλο τον χρόνο δηλαδή θα πληρώσετε γύρω στα 35 ευρώ. Αν τον είχατε ξεχάσει μία μέρα το επιπλέον κόστος θα είναι ασήμαντο. Αυτά ισχύουν μόνο στην περίπτωση που δεν κάνατε καμία κατανάλωση του ζεστού νερού. Δηλαδή ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας στην αρχή που τον ανάβουμε, ζεσταίνει το νερό και καταναλώνει πολύ ρεύμα, μετά απλά συντηρεί το υπάρχον ζεστό νερό με πολύ μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως να μην ξεχάσουμε να πούμε ότι στην περίπτωση που είναι συνέχεια αναμμένος ο θερμοσίφωνας έχει περισσότερες φθορές και ποιο συχνές βλάβες στον θερμοστάτη του.

Συμπέρασμα: Καλό είναι να έχουμε τον νου μας στο να κλείνουμε τον θερμοσίφωνο λίγο πριν μπούμε για μπάνιο, ωστόσο όμως αν τύχει και τον ξεχάσουμε λίγες ημέρες δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου.

1 σχόλιο:

  1. Θα μπορούσατε να μου πείτε αν ισχύει κάτι αντίστοιχο για κλιματιστικό? Φοβάμαι πως ήταν ανοιχτό για αρκετές μέρες και τρέμει το φυλοκάρδι μου.
    Πόσο να το περιμένω?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή