Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ανακούφιση από τον πονόλαιμο.Δείτε πως.



Η φαρυγγίτιδα ταλαιπωρεί πολλούς αυτή την περίοδο και συχνά αποτελεί πρόδρομο επικείμενης λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Ποιοι είναι οι τρόποι για να ανακουφίσει κανείς τον πονεμένο λαιμό και πότε πρέπει να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού;
Οι γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο ενισχύουν τη ροή του αίματος στον φάρυγγα μειώνοντας το οίδημα και καθαρίζοντας τη βλέννα. Τα ζεστά ροφήματα ανακουφίζουν τον λαιμό, ενώ ενδείκνυται μια πιο ελαφριά διατροφή τις ημέρες της ασθένειας. Οι παστίλιες, ειδικά όσες
περιέχουν μενθόλη, μουδιάζουν και χαλαρώνουν και αυτές τον πονεμένο λαιμό, ενώ ενισχύουν την έκκριση σιέλου, γεγονός που εμποδίζει την ξηρότητα του φάρυγγα. Κάποιοι συνιστούν ακόμη και τη χρήση θερμοφόρας στην περιοχή του οιδήματος, καθώς η ζέστη ανακουφίζει επίσης από τον πονόλαιμο.
Καλό είναι, πάλι, τις μέρες που είστε άρρωστοι να αποφεύγετε το κάπνισμα, τα κρύα αναψυκτικά, τα πολλά τηγανητά, λαδερά και πικάντικα φαγητά. Ξηραίνοντας και ερεθίζοντας τον λαιμό, τα παραπάνω ενισχύουν την αφυδάτωση της ήδη ερεθισμένης βλεννογόνου. Επίσης οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγετε τα αεροπορικά ταξίδια, καθώς η μόλυνση μπορεί να μεταφερθεί στα αυτιά και να προκαλέσει λοίμωξη του μέσου ωτός. Φροντίστε ακόμα να «ξεκουράζετε» τη φωνή σας, αλλά και να αναπαύεστε επαρκώς για να έχετε ταχύτερη ανάρρωση. Καλό είναι επίσης να αποφύγετε πολυσύχναστους χώρους προκειμένου να μην μεταδώσετε σε τρίτους το πρόβλημα. Ως γνωστόν, η φαρυγγίτιδα προκαλείται συνήθως από ιό, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε βακτήρια.
Παρότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αμελήσετε τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας, είναι απολύτως απαραίτητο να μην καθυστερήσετε την ιατρική επίσκεψη αν ο πονόλαιμος διαρκεί περισσότερο από μερικές μέρες, ο πόνος συνοδεύεται από κρυάδες, πυρετό και σωματικό άλγος. Επίσης αν πονάτε στην περιοχή του λάρυγγα και αρχίζει να αλλοιώνεται η φωνή σας, αν ο πόνος έχει μεταφερθεί στα αυτιά, αν πρήστηκαν οι αμυγδαλές σας ή έχετε βήχα με φλέγματα. Τέλος, αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε και νιώθετε πόνους στο στήθος και πρήξιμο στον λαιμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου