Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Περικοπές-σοκ σε συντάξεις απαιτούν οι δανειστές.



Απαιτήσεις-σοκ για το ασφαλιστικό εγείρουν οι δανειστές κόβοντας τις ελπίδες της κυβέρνησης για ήπια προσαρμογή.Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά των δανειστών δεν έχει καθόλου πεισθεί ότι οι περικοπές του 1,8 δισ. ευρώ μπορούν να προέλθουν μόνο από κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.Ετσι έχουν καταθέσει – σύμφωνα με το Mega – τρία σενάρια το ένα χειρότερο από το άλλο.

  • Σενάριο 1: Να γίνει περικοπή -6% σε όλες τις συντάξεις από πρώτο ευρώ
  • Σενάριο 2: Να γίνουν περικοπές -15% στις συντάξεις πάνω από 800 ευρώ
  • Σενάριο 3: Να γίνουν περικοπές της τάξης του 30% (!) στις άνω των 1.000 ευρώ συντάξεις. Οπως υποστηρίζουν οι δανειστές, «μόνο έτσι βγαίνει ο λογαριασμός». Δεδομένου ότι το τρίτο σενάριο θεωρείται και από τους ίδιους... ακραίο, προσανατολίζονται κυρίως στο δεύτερο σενάριο.
Επιπλέον οι εκπρόσωποι των δανειστών – με το ΔΝΤ να έχει την πιο σκληρή θέση – θεωρούν ότι το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών πρέπει να πέσει από το 75% που είναι σήμερα σε ένα ποσοστό μεταξύ 45-55%. Οπως επιχειρηματολογούν, αυτά τα ποσοστά ισχύουν στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και δεν θα είναι εύκολο για εκείνες που θα ψηφίσουν για την βοήθεια στην Ελλάδα να δεχθούν να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης.
Τέλος, οι δανειστές φέρεται να απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για ενιαίο μισθολόγιο καθώς λένε ότι δεν συνδέεται με την παραγωγικότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου