Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Μεγαλύτερο ψαλίδι στις συντάξεις ζητά και πάλι το ΔΝΤ



Τα δημόσια έσοδα της Ελλάδας παραμένουν ασθενή και ο στόχος του 3% για πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς βαθιές παρεμβάσεις στην φορολογία εισοδήματος και το συνταξιοδοτικό. Αυτό υποστήριξε  η εκπροσώπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου σε συνέδριο που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη για την Ελλάδα, προσθέτοντας χωρίς περιστροφές ότι "το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αλλάξει". 

Παράλληλα κάλεσε τους Ευρωπαίους να δώσουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους στην χώρα μας. "Η Ελλάδα ακόμα κι αν εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που της ζητούνται δεν θα μπορέσει να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο. Πρέπει οι Ευρωπαίοι να παρέχουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα" δήλωσε.

Απο τη μεριά του ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε οτι "το θεμα δεν ειναι αν θα γινει η αναδιάρθωση του χρέους αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει .Οι αποφάσεις θα ληφθούν μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, την υπολογίζουμε μέσα Ιανουρίου και να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα", όπως σημείωσε. 
Επίσης ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής επιτροπής παραδέχθηκε ότι τα μέτρα που ζητούνται απο την ελληνική κυβέρνηση ειναι δύσκολα, προσθέτοντας μάλιστα ότι "θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής το 2016". 
Σε ερώτηση για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος του ΕSM Νικολ Τζιαμαρόλι απάντησε: "Δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις για το πώς θα ειναι το πολιτικό τοπίο το επόμενο διάστημα, αυτό όμως που βλέπω τώρα ειναι μια κυβέρνηση δεσμευμένη να υλοποιήσει το πρόγραμμα, το να περάσει τους νόμους δεν είναι εύκολο, το γεγονός οτι κέρδισαν δυό εκλογικές αναμετρήσεις ειναι δυνατή πολιτική εντολή  και το εκλογικό σώμα γνώριζε τι ψήφιζε".

Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει  ότι απειλείται ο στόχος για το πλεόνασμα   
Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, το Ταμείο έχει ήδη επισημάνει στην κυβέρνηση αλλά και στους ευρωπαίους ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% το 2018 όπως έχε συμφωνηθεί στο πρόγραμμα διάσωσης ναρκοθετείται από το ότι σημαντικά μέτρα είτε δεν νομοθετούνται είτε αν έχουν νομοθετηθεί δεν εφαρμόζονται.
Ο κατάλογος είναι συγκεκριμένος και περιλαμβάνει: Αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια, η περικοπή 380 εκατ. για τις αμυντικές δαπάνες του 2016, είσπραξη των εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια, οι αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις και είσπραξη των εσόδων από τα VTL's ύψους 120 εκατ. για φέτος.
Η τρύπα που ανοίγουν όλα αυτά εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 4,8 δισ ευρώ φέτος και αθροιστικά στην τριετία 2016-2018 στα 6,6 δισ. ευρώ.
Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν συνυπογράφουν προς το παρόν την θέση του ΔΝΤ για την μαύρη τρύπα για να μην δημιουργήσουν αναταραχή στην Ελλάδα ανακινώντας το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υιοθέτησης ενός σκληρού ασφαλιστικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου