Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Τρίμηνη διορία-τελεσίγραφο στην Ελλάδα για έλεγχο των προσφύγων.



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η Ελλάδα "αμέλησε σοβαρά" τα καθήκοντά της όσον αφορά στην εφαρμογή των κανόνων της Ζώνης Σένγκεν και δίνει στην Αθήνα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγχει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα.
Ο Επίτροπος Ντομπρόφσκις ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή υιοθέτησε ένα σχέδιο έκθεσης για
την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα, βασισμένη σε επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται -όπως είπε- με πλημμελείς διαδικασίες καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ελέγχου των εγγράφων των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και με την έλλειψη διασύνδεσης με τα δεδομένα ευρωπαϊκών υπηρεσιών, όπως η Ιντερπόλ.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι από τον Νοέμβριο και μετά έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Ανέφερε ότι αν το σχέδιο της Επιτροπής εγκριθεί, με ειδική πλειοψηφία, από τις χώρες της ζώνης Σένγκεν, η Επιτροπή θα συντάξει συστάσεις προς την Ελλάδα οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός τριμήνου.

Στην αντίθετη περίπτωση θα μπορούν, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, οι χώρες της ζώνης του Σένγκεν να επαναφέρουν ελέγχους στα σύνορα τους ως το μέγιστο χρονικό διάστημα των δύο ετών και όχι των έξι μηνών, όπως σήμερα ισχύει.
Η έκθεση της Κομισιόν
Ελλείψεις και κενά στους ελέγχους στα ελληνικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια), επισημαίνει το σχέδιο έκθεσης για την Ελλάδα που βασίζεται σε πορίσματα του Νοεμβρίου και το οποίο υιοθετήθηκε από το κολέγιο των επιτρόπων που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.
"Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση αλλά υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την καταγραφή και τη δακτυλοσκόπηση των προσφύγων, τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων που δεν αντιπαραβάλλονται με τη βάση δεδομένων Σένγκεν (SIS) και αυτήν της Europol. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές αμέλειες εκ μέρους της Ελλάδας που οδηγούν σε χάσματα και κενά, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις. 
Ο ίδιος ανέφερε ότι το σχέδιο της έκθεσης βασίζεται στα πορίσματα της αποστολής αξιολόγησης που έλαβε χώρα στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο. 
Σχετικά με τα επόμενα βήματα, ανέφερε ότι αν εγκριθεί αυτό το σχέδιο έκθεσης από τη λεγόμενη Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν και στη συνέχεια από τα κράτη-μέλη της ΕΕ (με ειδική πλειοψηφία), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμάσει συστάσεις προς την Ελλάδα για να επιλυθούν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει τρεις μήνες στη διάθεσή της για να εφαρμόσει τα μέτρα που θα ζητήσει η Επιτροπή, καθώς και άλλα διορθωτικά μέτρα που ενδεχομένως προκύψουν περαιτέρω μετά από νέες αποστολές αξιολόγησης.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις συστάσεις  της Επιτροπής, εντός τριών μηνών, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει τη διαδικασία του Άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους για χρονική περίοδο από έξι μήνες έως δυο χρόνια. Αυτή η σύσταση από την ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο.
Ερωτηθείς, για την πρόταση της Σλοβενίας σχετικά με την ενίσχυση των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, μέσω της Frontex, υπενθύμισε ότι η Frontex δεν μπορεί να επεμβαίνει σε χώρα εκτός της ΕΕ, αλλά τη δυνατότητα αυτή δίνει η πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου