Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ανοιχτή επιστολή οινοποιού από την Πέλλα προς τον υπουργό κο. Σταθάκη



Υπουργέ μας τι σας κάναμε;*


Κύριε Υπουργέ.
Γιατί τα βάλατε στα καλά καθούμενα με το κρασί, το διαμάντι της ελληνικής γης. Γιατί; Γιατί το χαρατσώνετε τόσο άγρια; Γιατί του επιβάλετε Ειδικό Φόρο Κατανάλωςης (0,20€/ λίτρο);Τι σας έφταιξε το δόλιο;
Οι αρχαίοι τούχαν ημίθεο να το φροντίζει, τον Διόνυσο, τον Ασκληπιό να το προτείνει για γιατρικό. Η χριστιανοσύνη τούδωσε τον άγιο τον Τρύφωνα να το προστατεύει. Το Βυζάντιο τόστελνε με καραβιές και άμαξες σ’ Ανατολή και Δύση. Η Οθωμανία το ζήλεψε, το συνερίστηκε, δεν το πολέμησε. Οι νεοέλληνες τόσωσαν απ’τους πολέμους, τούδωσαν δε και Προστασία, Γεωγραφικής και Ονομασίας Προέλευσης .
Ανακαινισμένο τόβαλαν στα φημισμένα εμποριά της Οικουμένης. Κι’ όλα αυτά γιατί έχει την αξία του είναι δε αντιπροσωπευτικό προϊόν της ελληνικής γης αιώνες τώρα.
Ποιος δεν υποκλίθηκε στην μεγαλοσύνη του. Κι’ ο μεγάλος ποιητής τ’ ομολόγησε: «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι».
Όλα αυτά δεν ηχούν στα αυτιά σου σαν πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας σας; Δεν προβάλουν σαν πολύτιμα λιθαράκια στον αναπτυξιακό καμβά της ταλαίπωρης χώρας μας; Δεν σας κάνουν να καμαρώνετε περήφανος στις αίθουσες της Εσπερίας όποτε οι ξένοι φίλοι μας προβάλουν τα ποτήρια τους γεμάτα με ελληνικό οίνο;
Οι άοκνες προσπάθειες των δημιουργών τους τό κάναμε γνωςτό στην οικουμένη. Ναι, όλοι αυτοί που υπογράφουμε υπερήφανοι την κάθε ετικέτα των δημιουργημάτων μας. Ανοίξαμε τα οινοποιεία μας, κοινωνούμε την δουλειά μας, κάναμε κτήμα όλων των νέων τον ελληνικό οίνο, από το τραπέζι μέχρι τα έγκατα της ψυχής.

Και αυτό το δύσμοιρο τι σας έκαμε; Γιατί μπήκε στον στόχο σας; Ποτέ δεν απασχόλησε την πολιτεία στην μοιρασιά της επιδότησης αγροτικών προϊόντων, δεν συμμετείχε σε αυτήν, πορευόταν μόνο του. Κατάφερε δε και ένωσε τους ιδιώτες με τους συνεταιρισμούς, τους μικρούς με τους μεγάλους παραγωγούς, τους αμπελουργούς με τους οινοποιούς. Τις πρώτες διεπαγγελματικές οργανώσεις στην χώρα οι άνθρωποί του τις δημιούργησαν. Απέκτησε το δικό του Στρατηγικό σχέδιο. Ναι υπουργέ μου, το ελληνικό κρασί είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ που ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ και πορεύεται με αυτό, εδώ και 8 χρόνια. Τα δε παραγωγικά του μέλη, οι οινοποιοί, έχουν υπογράψει σύμφωνο αυτοδέσμευσης πάνω σε αυτόν τον σχεδιασμό. Πρωτοφανή για την ελληνική πραγματικότητα όλα αυτά.

Ο ελληνικός οίνος χάρις και στο σπουδαγμένο του προσωπικό έγινε μέσα σε λίγα χρόνια πρότυπο προϊόντος ποιότητας. Φέρνει συνάλλαγμα στην χώρα, θρέφει οικογένειες χιλιάδων εργαζομένων και αμπελουργών στην περιφέρεια. Προβάλει θετικά την χώρα.
Το κράτος δεν βοήθησε ποτέ τον κλάδο. Απεναντίας κατάφερε να κλείσει το Ινστιτούτο Αμπέλου καθώς και το Ινστιτούτο Οίνου.
Αυτά όλα αν δεν τα ξέρετε, είναι καιρός να τα μάθετε έστω τώρα.

Κύριε Υπουργέ.
Θέλατε λεφτά. Το καταλαβαίνω. Θέλατε έσοδα. Και χωρίς σκέψη, χωρίς λογική και επιπόλαια τρέξατε να βάλετε το χέρι σας στην πιο οργανωμένη ομάδα, αυτήν του κρασιού. Ξεζουμίζετε τον αμπελουργό, τον οινοποιό, τον καταναλωτή. Τι ανοησία! Ήδη καιρό τώρα οι προκάτοχοί σας το φορολόγησαν αδρά και εκτίναξαν τον ΦΠΑ του από 8 στο 23% όταν οι Γάλλοι το φορολογούν με 12%. Δεν είναι αρκετό; Μάλλον όχι. Κι’ άλλο θέλετε. Αλλά δεν έχετε και μέτρο. Ούτε τον μικρό παραγωγό δεν θέλετε να εξαιρέσετε, αυτόν που δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος της φορολογικής αποθήκης. Μέχρι τέλους του Ιανουαρίου του ζητάτε προπληρωμή(!) του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (χαράτσι) ΟΛΗΣ της παραγωγής ΟΛΩΝ των σοδειών! Γιατί τέτοιο μίσος. Θηλειά στον λαιμό μας περνάτε.

Είναι καιρός, κύριε Υπουργέ, να πιείτε ένα ποτήρι κρασί και όταν χαλαρώσετε να αναλογιστείτε τι έγκλημα διαπράττετε, πως θανατώνετε ένα γεωργικό προϊόν, το κρασί. Είναι ακόμη καιρός να καταλάβετε πως εσείς ΜΟΝΟΣ ανάμεσα στους Ευρωπαίους πρωτοτυπείτε δίνοντάς του αντί για ζωογόνο φιλί ανάπτυξης, το φορολογικό χτύπημα κατακούτελα. Αυτό δεν το κάνουν ούτε οι βόρειες χώρες που δεν παράγουν κρασί! Αυτό εννοούσατε λέγοντας προεκλογικά πως θα παρασύρετε τις άλλες χώρες στην Ευρώπη; Τους δείχνετε τον άλλον δρόμο; Θάρθει πίσω αυτό σαν μπούμερανγκ και θα παρασύρει και άλλα γεωργικά προϊόντα. Να περιμένουν μήπως τις ενέργειές σας και το λάδι, το τυρί;
Κύριε υπουργέ ο δρόμος που διαλέξατε εσείς και οι συνεργάτες σας για να βρείτε ισοδύναμα είναι αυτός της κακίας. Της αρετής θέλει μεγάλη προσπάθεια, δουλειά και μεράκι. Αυτά τα έχουμε εμείς που εργαζόμαστε σε αυτόν τον κλάδο γιατί μας τάμαθε το αμπέλι, το κρασί. Ελάτε να σας μπολιάσουμε με αυτά αλλά πρώτα αποσύρετε ΤΩΡΑ τον Νόμο που επιβάλει τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Έτσι δεν σχεδίαζεται η ανάπτυξη. Οδηγείτε στον όλεθρο έναν πετυχημένο κλάδο. Κρίμα!

Θωμάς Λίγας
Οινοποιός

ΠΕΛΛΑ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

(* ο οινικός μου πολιτισμός δεν μου επιτρέπει τον ενικό παρόλο που ο τίτλος της γνωστής ταινίας που δανείστηκα τον χρησιμοποιεί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου