Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Έρχεται σφοδρός χιονιάς - Πότε θα χτυπήσει την Ελλάδα



Ο σφοδρότερος χιονιάς των τελευταίων 20 ετών που φέρει την ονομασία "THE BIG ONE" αναμένεται να σαρώσει τις επόμενες ημέρες την Ευρώπη, ενώ το νέο κύμα κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις θα «χτυπήσει» και τη χώρα μας.

Τόσο η ιστοσελίδα πρόβλεψης καιρού Αμερικάνων μετεωρολόγων, όσο και το Αμερικάνικο μοντέλο πρόβλεψης καιρού Cfs, αναφέρουν πως όλη η Ευρώπη θα μπει σε κλοιό βαρυχειμωνιάς για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Μάλιστα, σύμφωνα με το Greek-Weather.Org, πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται το διάστημα από 17 έως 22 Ιανουαρίου σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Κατά πάσα πιθανότητα θα χιονίσει σε Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά Ελλάδα, Κυκλάδες, ανατολική Πελοπόννησο αλλά και σε περιοχές της Κρήτης με χαμηλό υψόμετρο.

Γενικότερα, όπως αναφέρουν οι προβλέψεις, η Ευρώπη θα γίνει βόρειος πόλος με θερμοκρασίες και κάτω των -20 βαθμών Κελσίου, ακόμα και σε πεδινές περιοχές, και όλα θα ασπρίσουν από το χιόνι...

Μέχρι στιγμής επικρατούν δυο σενάρια για τον χιονιά που απειλεί την Ευρώπη. Το πρώτο θέλει τις χαμηλές πιέσεις και τα βαρομετρικά
χαμηλά να περνούν πάνω από την κεντρική Ευρώπη, να εισβάλλουν στην Αδριατική θάλασσα και το Ιόνιο πέλαγος και να εμπλουτίσουν το χαμηλό αυτό με υγρασία και σε συνδυασμό με το ψύχος να σημειωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις ή και χιονοθύελλες με θυελλώδεις ανέμους κυρίως στη βόρεια χώρα και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Το δεύτερο και επικρατέστερο σενάριο, θέλει οι χαμηλές πιέσεις να μένουν βόρεια της Ελλάδας για ένα δεκαήμερο περίπου στις 16-26 Ιανουαρίου και μαζί με θυελλώδεις βοριάδες ως και 9-10 μποφόρ στα πελάγη, να στέλνουν κατά διαστήματα χιονιάδες σε βόρεια, κεντρική και πιθανότατα και νότια χώρα.

Το πρώτο κύμα του χιονιά αυτού θα σημειωθεί μεταξύ 16-18 Ιανουαρίου και το δεύτερο μεταξύ 18-22 του μήνα, ενώ ίσως προκύψει και τρίτο κύμα στις 23-26 Ιανουαρίου.





newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου