Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Κυριάκος Μητσοτάκης «Η ΝΔ δεν θα γίνει δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ»



Με αυστηρά μηνύματα εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και επίκληση στην εσωκομματική ομοψυχία και αλληλεγγύη ξεκίνησε το κοινοβουλευτικό σκέλος της θητείας του ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλωντας στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ σήμερα το μεσημέρι.
Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε το ενδεχόμενο συναίνεσης με την κυβέρνηση, έστειλε μήνυμα για την ανασύνταξη της ΝΔ με στόχο να εκφράσει πλατιά και πλειοψηφικά κοινωνικά ρεύματα,
ενώ προανήγγειλε και σημαντικές και δύσκολες τομές, προκειμένου το κόμμα της ΝΔ να καταστεί εκ νέου λειτουργικό.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε ευχαριστίες στους βουλευτές της ΝΔ για τη στάση τους, στον Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Γιάννη Τραγάκη, ενώ ζήτησε θερμό χειροκρότημα και για τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κάτι που οι βουλευτές της ΝΔ του προσέφεραν ασμένως.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο προφίλ των ψηφοφόρων που ήρθαν στις γαλάζιες κάλπες, αλλά οριοθέτησε και την εντολή τους: «Ενωμένοι να προχωρήσουμε στη δημιουργική ανανέωση της ΝΔ, ώστε η ΝΔ να γίνει και πάλι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η ΝΔ θα πρέπει να εκφράσει όλους αυτούς τους πολίτες, οι οποίοι πλήττονται από την «ιδεοληπτική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», τονίζοντας πως όλοι αυτοί αποκτούν πλέον φωνή. Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως η ΝΔ θέλει να εκφράσει τη δημιουργική Ελλάδα, αλλά και αυτούς που είναι πολιτικά άστεγοι και βρίσκονται στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
«Το 2016 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τη ΝΔ. Αλλά δεν θα είναι μια καθόλου καλή χρονιά για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εκτίμησε πως σύντομα η ΝΔ θα αναλάβει και πάλι τη διακυβέρνηση του τόπου. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι όμως, με όραμα, αλλά και σχέδιο», προσέθεσε και σημείωσε πως η ΝΔ θα ασκεί αντιπολίτευση με εναλλακτικές πρωτοβουλίες σε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης. «Στο ασφαλιστικό θα δώσουμε το πρώτο αντιπολιτευτικό μας στίγμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προανήγγειλε καταψήφιση του κυβερνητικού σχεδίου. Απέδωσε το ύψος των μέτρων που ζητούν οι θεσμοί στο ασφαλιστικό στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που συνετελέσθη επί των ημερών της κυβέρνησης και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως διορίζει τον «κομματικό στρατό» και πως εξασφαλίζει μισθολογικές ανατιμήσεις για «κομματικούς προστατευόμενους».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «χρειάζεται πολύ θράσος να ασκεί κριτική κάποιος που έχει επιτρέψει αθρόους διορισμούς», απαντώντας στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα νωρίτερα μέσα στη μέρα. «Μας χωρίζει άβυσσος με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε πως έχει ήδη συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για το ασφαλιστικό, ώστε να επεξεργαστεί την πρόταση της ΝΔ επί του θέματος.
Απέρριψε οιοδήποτε αίτημα συναίνεσης από την κυβέρνηση, λέγοντας πως «α λα καρτ στήριξη στον κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να δώσουμε. Βολικό δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ δεν πρόκειται να γίνει». «Εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση, γιατί η φιλοσοφία μας για τις προτεραιότητες της πολιτικής και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας είναι διαφορετική», προσέθεσε.
Έδωσε μεγάλη έμφαση στην προσέλκυση μεγάλου ύψους ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ εκτίμησε πως η Παιδεία για την κυβέρνηση είναι «πεδίο άσκησης κομματοκρατίας». «Στεκόμαστε απέναντι στην ισοκατανομή της μετριότητας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε πως η ΝΔ αγωνίζεται για την αξιοκρατία και επενδύει στην ανοικοδόμηση της αξιοπιστίας της χώρας.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως διώχνει τη μεγαλύτερη εν Ελλάδι ξένη επένδυση και ανέφερε πως είναι υποκρισία από την πλευρά της κυβέρνησης να λέει πως ενδιαφέρεται για το περιβάλλον. «Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα αριστερό αντίβαρο στη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει», εκτίμησε και κατηγόρησε μέλη της κυβέρνησης πως δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο στη ζωή τους και δεν αντιλαμβάνονται πως λειτουργεί η αγορά. «Τι θα πει ο κ. Τσίπρας στο Νταβός που θα πάει;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα». «Έχω καθαρή εντολή να στηρίξω τους πολίτες αυτής της χώρας, όχι τον κ. Τσίπρα», υπογράμμισε χειροκροτούμενος ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε εκ νέου πως η ΝΔ θα ασκήσει «σκληρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση». «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελούν το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού στην Ελλάδα», τόνισε και εκτίμησε πως η ΝΔ θα γράψει το πρώτο κεφάλαιο της επόμενης μέρας στη χώρα.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ευρεία συναίνεση για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και μάλιστα σε δραστικό βαθμό. Ανήγαγε σε στοίχημα για τη ΝΔ να ενσωματώσει τον ευρύτερο χώρο της «κανονικότητας» του πολιτικού συστήματος και μίλησε για την ανάγκη ευρύτερης ανανέωσης και επαναπροσδιορισμού του στίγματος της ΝΔ. Βεβαίως, ανέφερε πως η ΝΔ πάντα θα τιμά το παρελθόν της, αλλά θα μαθαίνει και από τα λάθη της.
Ως προς το εσωκομματικό ζήτημα, υπογράμμισε πως το τακτικό συνέδριο θα επισπευσθεί, με κύριο αντικείμενο την αλλαγή του καταστατικού της ΝΔ. Έκανε λόγο για την ανάγκη οργανωτικής επανεκκίνησης του κόμματος και περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση της ΝΔ, κάνοντας λόγο για σχεδόν αποκλειστική στήριξη σε ιδιωτική χρηματοδότηση. Προανήγγειλε δε μια οικονομική εκστρατεία εν είδει εξόρμησης στα μέλη της ΝΔ και τόνισε πως η επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των οφειλών του κόμματος. Παράλληλα, ανακοίνωσε και ένα νέο και πιο συμπτυγμένο οργανόγραμμα του κόμματος, ενώ τόνισε πως σύντομα η ΝΔ θα μεταστεγαστεί σε άλλο κτίριο.
Μιλώντας, παράλληλα και για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ, παρουσίασε τον νέο γραμματέα της ΚΟ Κώστα Τσιάρα, αλλά και τους πέντε αναπληρωτές του, οι οποίοι είναι εξ ολοκλήρου νέοι βουλευτές. Θερμά χειροκροτήθηκαν και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι κ.κ. Δένδιας, Βρούτσης και Κεραμέως, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει και τους συντονιστές τομέων. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε βάση στην ομαδική λειτουργία της ΚΟ, προαναγγέλλοντας μια δύσκολη και απαιτητική πορεία, στην οποία θα δοκιμαστούν όρια και αντοχές, με αποτέλεσμα η εσωκομματική αλληλεγγύη να είναι «προαπαιτούμενο». «Να μου έχετε εμπιστοσύνη», παρακίνησε τους βουλευτές ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος περιέγραψε εαυτόν ως «συνάδελφο» με την πλήρη σημασία της λέξης.
«Μαζί θα κερδίσουμε τη μάχη για την επικράτηση της ΝΔ», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω χειροκροτημάτων από τους γαλάζιους βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου