Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Για το ασφαλιστικό η πρώτη σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη απόψε στη Βουλή



Την πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική αναμέτρηση θα έχουν στις 6.30 το απόγευμα πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το Ασφαλιστικό την οποία προκάλεσε η κυβέρνηση.
Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν αναμένεται να είναι ευρύτερα καθώς δεν θα αφορούν μόνο το ασφαλιστικό, αλλά τις ευρύτερες πολιτικές διαφωνίες των δύο ανδρών. Φυσικά, θα υπάρξουν και συμπερασμάτα όμως χρήσιμα και στους κομματικούς μηχανισμούς.
Η συγκυρία, πάντως, για τον Αλέξη Τσίπρα είναι, κατά κοινή ομολογία, πολύ δύσκολη, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι κλάδοι μπαίνουν στο… χορό των κινητοποιήσεων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου η ατμόσφαιρα –κατά κοινή ομολογία- έχει βαρύνει καθώς η κυβέρνηση δεν έχει και πολλές δυνατότητες για ελιγμούς. Ωστόσο, καταβάλλονται προσπάθειες να γίνουν αλλαγές στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο. Σήμερα, πάντως, το κυβερνητικό επιτελείο ποντάρει σε ένα δύσκολο εγχείρημα: αφενός θέλει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό με το πολιτικό και κοινωνικό "μαρτύριο" του ασφαλιστικού και αφετέρου να εκθέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απουσία των προτάσεων από τη ΝΔ.
«Σκληρό ροκ» και διλήμματα από τον πρωθυπουργό
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο iefimerida.gr πως ο Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει σε πρώτη φάση από το βήμα τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου, «για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, καθώς λέγονται και πολλά ψέματα».
Επιθετική ρητορική προς την αντιπολίτευση και κριτική σε υψηλούς τόνους αναμένεται να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό στη Βουλή στην παρθενική αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι ίδιες πηγές, προϊδεάζουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανεβάσει στα ύψη τόνους (ειδικά στη δευτερολογία του). Από τη μία αναμένεται να «πυροβολήσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ένδεια συγκεκριμένων προτάσεων και πειστικών επιχειρημάτων και  από την άλλη θα επιμείνει, καλώντας τον να πάρει θέση με διλημματικού χαρακτήρα ερωτήματα: «να μας πούνε ποιοι έκοψαν 11 συνεχόμενες φορές τις συντάξεις και ποιοι προσπαθούν να τις διασφαλίσουν. Ποιοι διαπραγματεύονται και ποιοι επενδύουν στην αδιαλλαξία των δανειστών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας που προσπαθεί εμφανώς να δώσει "ταξικό πρόσημο" στην πολική του, αναμένεται να αναζητήσει το ποιος έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες για τη. Κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων και ποιος ευθύνεται για την δεινή θέση που περιήλθαν τα αποθεματικά τους.
Τσίπρας: Προστατεύουμε τους αδύναμους
Όπως εξηγούν, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης «δεν μπορεί να παίζει παιχνίδι σε διπλό ταμπλό», παίρνοντας απ’ τη μία το μέρος των διεκδικήσεων των αγροτών και την άλλη των απαιτήσεων των δανειστών.
Τέλος, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με γνώμονα το διάλογο και με στόχο την προστασία των αδυνάμων. 
Με το ΔΝΤ ή με τα μπλόκα
Πολλές φορές θα ακούσουμε το ή με το ΔΝΤ ή με τα μπλόκα, καλώντας τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να πάρει θέση. Αν είναι με τις απαιτήσεις της πιο σκληρής ομάδας των δανειστών άρα με σκληρότερα μέτρα, ή με την πλευρά των κοινωνικών ομάδων που διαμαρτύρονται.
Ήδη από προχτές το βράδυ κατά την ομιλία του στο TAE KWON DO, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά το "νήμα" με εκείνους βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και προσπαθεί να πείσει ότι με ταξικά κριτήρια επιχειρεί να κατανείμει η κυβέρνηση τα βάρη που επιβάλλει η συμφωνία με τους δανειστές.
Πρώτα μίλησε για τις δυτικές συνοικίες, μετά υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν η επιλογή όσων Ζουν στα βόρεια προάστια, ενώ και ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για τους δικηγόρους που φορούν ARMANI.
«Με μένα αρχηγό ο Τσίπρας δεν θα περάσει καλά»
Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει εξετάσεις στην πρώτη κρίσιμη δοκιμασία της θητείας του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος λόπως αναφέρουν κύκλοι στη Συγγρού είναι αποφασισμένος να κάνει πράξη την προεκλογική υπόσχεσή «με μένα αρχηγό ο Τσίπρας δεν θα περάσει καλά».
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους, υπογραμμίζοντας ότι «ο βαρύς λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στο Συνταξιοδοτικό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. το 2015». Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ δεν θα μείνει μόνο στην αυστηρή κριτική προς την κυβέρνηση για τη μεγάλη ζημιά που, όπως θεωρούν, έγινε στην ελληνική οικονομία και τη χώρα το τελευταίο δωδεκάμηνο, αλλά ταυτόχρονα θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της αντιπρότασης του κόμματός του για το Ασφαλιστικό, την οποία προετοίμασε ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε από τα αρμόδια κοινοβουλευτικά στελέχη.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των συνεργατών του, ο κ. Μητσοτάκης θα υποστηρίξει ότι «ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του χτυπούν την παραγωγική Ελλάδα, η οποία καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό της πελατείας του ΣΥΡΙΖΑ». 
Η συμφωνία με τους δανειστές
Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα αναδείξει τις αντιφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα αναδείξει την παντελή έλλειψη σχεδίου, φέρνοντας μάλιστα και σχετικά, συγκεκριμένα παραδείγματα.
Στην «φαρέτρα» του προέδρου της ΝΔ υπάρχουν και θα αξιοποιηθούν, επιχειρήματα που προσέφερε ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφερθεί στα όσα είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης περί «plan X» και θα επιχειρήσει την ταύτιση του Πρωθυπουργού με τον πρώην υπουργό του.
Επί της ουσίας του ασφαλιστικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει λόγο για «εκτροχιασμό» σημειώνοντας πως «το 2014, μετά από τις θυσίες του ελληνικού λαού, είχε επιτευχθεί απόλυτη ισορροπία κάτι που αναδεικνύεται και από την αναλογιστική μελέτη που είχε γίνει».
Προτίθεται να καταθέσει μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή του, ενώ θα επιτεθεί στον Πρωθυπουργό: «Μας καλείτε σε διάλογο και συζήτηση για το ασφαλιστικό. Ποιο είναι το ασφαλιστικό; Εχει αλλάξει 10 φορές. Δεν έχετε κάνει καμία ποσοτικοποίηση. Σε ποιο κείμενο να συζητήσουμε;» αναμένεται να αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ.
Η αντιπρόταση που θα κάνει ο Μητσοτάκης
Από την πλευρά της η ΝΔ θα αντιπροτείνει τη δημιουργία τριών Ταμείων: Μισθωτών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών και όχι ενός που θέλει ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Προβλέπει επίσης ότι το σύστημα θα στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, που είναι η εθνική σύνταξη, η ανταποδοτικότητα, η επικουρικότητα και η λειτουργία επαγγελματικών ταμείων.
Ο κ. Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει τη συζήτηση για να στείλει αυστηρό μήνυμα υπευθυνότητας, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις ακραίας μορφής διαμαρτυρίες, όπως το κλείσιμο των εθνικών δρόμων και η παρακώλυση της κίνησης των οχημάτων που στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου. Τη στάση αυτή άλλωστε φρόντισαν να καταστήσουν σαφή σε εκπροσώπους αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων στελέχη της Ν.Δ.
-μεταξύ των οποίων ο γραμματέας της Κ.Ο. Κώστας Τσιάρας και ο αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης- που τους συνάντησαν στη Βουλή. 

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου