Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Η Μέρκελ βάζει την Τουρκία στο Αιγαίο μέσω του ΝΑΤΟ



Την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας για την καταπολέμηση των διακινητών και αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, τόνισαν Μέρκελ-Νταβούτογλου κατά την συνάντησή τους στην Άγκυρα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος μετέβη στην Τουρκία με στόχο να ασκήσει πίεση για να σημειωθεί πρόοδος στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, εν μέσω σφοδρών επικρίσεων από την αντιπολίτευση στην χώρα της.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Άγκυρα και το Βερολίνο θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.
"Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής".
Η Μέρκελ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ταχεία και ορατή βελτίωση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Τόνισε ότι νιώθει "φρίκη για τα δεινά" που υφίστανται οι Σύροι που έχουν εγκλωβιστεί στα συροτουρκικά σύνορα, ενώ κατήγγειλε τους "βομβαρδισμούς κυρίως από τη ρωσική πλευρά" εναντίον της πόλης του Χαλεπίου πέρα από τις επιδρομές των κυβερνητικών δυνάμεων.
"Είμαστε τώρα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, συγκλονισμένοι από τα δεινά δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που υφίστανται και τους βομβαρδισμούς που προέρχονται από τη ρωσική πλευρά", είπε η καγκελάριος Μέρκελ που αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο Ερντογάν.
Περίπου 30.000 άμαχοι έχουν συγκεντρωθεί σήμερα στα κλειστά τουρκικά σύνορα, αφότου οι Σύροι αυτοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από την επιχείρηση που άρχισαν πριν από μια εβδομάδα οι κυβερνητικές δυνάμεις γύρω από την πόλη του Χαλεπίου, δήλωσε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
"Προφανώς, όπως πάντα, θα καλύψουμε τις ανάγκες των Σύρων αδελφών μας και θα τους δεχτούμε όταν αυτό είναι απαραίτητο", πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές με την ιδέα ότι η Τουρκία θα δέχεται τους πρόσφυγες.
Ωστόσο, ο Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι η χώρα του που έχει δεχθεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους, δεν θα σηκώσει μόνη της "όλο το βάρος" της υποδοχής των σύρων προσφύγων. "Κανείς δεν πρέπει να σκεφτεί ότι, αφού η Τουρκία δέχεται τους πρόσφυγες και αναλαμβάνει την ευθύνη αυτή, πρέπει να σηκώσει ολομόναχη το βάρος" της υποδοχής αυτής.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Νταβούτογλου είπε ότι συμφώνησαν να υπάρξει "καλύτερη συνεργασία" για την καταπολέμηση των διακινητών και τη διευκόλυνση της αποστολής της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων. Πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία είναι μια προσπάθεια για άσκηση πίεσης στην Τουρκία και την Ευρώπη στο θέμα της μετανάστευσης.
Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα για τα αρχικά προγράμματα που σχεδιάζει η χώρα του μόλις παραλάβει το ποσό των 3 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να ανακόψει τη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου