Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Φουντώνουν τα σενάρια παγκόσμιας σύρραξης.



Σε εγρήγορση είναι η Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα ο στρατός της καθώς είναι έτοιμο ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης περίπου 1.600 Βρετανών στρατιωτών στην Ιορδανία! Εκεί, έχουν σκοπό να λάβουν μέρος σε παιχνίδια πολέμου ως προετοιμασία για μια πιθανή «σύγκρουση» μεταξύ των χωρών μελών, της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Daily Telegraph, επικαλούμενη πηγές.

Συγκεκριμένα οι πηγές έρχονται μέσα από τον στρατό , και η εφημερίδα αναφέρει ότι η άσκηση, στην οποία θα προσομοιώσουν μια εισβολή στο Ιράκ για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, δεν είναι ένα προοίμιο για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους (IS, πρώην ISIS, ISIL), αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρακτική ρουτίνας για την καταπολέμηση της στο ανοιχτό ενδεχόμενο κάθε πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ή στην Ανατολική Ευρώπη.
Η πηγή του στρατού δήλωσε στην εφημερίδα «Αυτό δεν είναι μια άσκηση αντι-Isil. Αν μη τι άλλο, αυτό είναι πολύ περισσότερα για μας, είναι μια άσκηση έτοιμη να πραγματοποιηθεί και στις ΗΠΑ, » πρόσθεσε.
Ο στόχος της άσκησης είναι να δείξει, παρά τις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό, ότι ο βρετανικός στρατός θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να αναπτύξει ακόμα και 30.000 στρατιώτες, που αποτελούν-ισχυρή δύναμη, η οποία θα περιλαμβάνει στρατεύματα και στρατιωτικό υλικό, σε οποιαδήποτε πιθανή παγκόσμια θέση.
Τον Ιανουάριο, περίπου 80 στρατιωτικά οχήματα στάλθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, με προορισμό το ιορδανικό λιμάνι της Άκαμπα. Περισσότεροι από 300 θα χρησιμοποιηθούν στο σύνολο. Η άσκηση θα διεξαχθεί στη νοτιοδυτική περιοχή της ερήμου της χώρας, ενώ θα λάβουν μέρος στρατεύματα από τρία σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η επιχείρηση θα προσπαθήσει να μιμηθεί «τακτική είσοδο», ενώ, επίσης, τη δημιουργία ενός νοσοκομειακού τομέα για άμεση παροχή πρώτων βοηθειών στους στρατιώτες, αλλά και την αντιμετώπιση των χημικών και βιολογικών όπλων. Θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση από το 2001, όταν ο βρετανικός στρατός διεξήγαγε μεγάλης κλίμακας άσκηση με την κωδική ονομασία Σαΐφ Sereea στο Ομάν.
Ένας εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού δήλωσε στην Daily Telegraph: «Η άσκηση θα δοκιμάσει βασικές έννοιες εξέλιξης όπως η ανάπτυξη από αέρα ενός νοσοκομείου πολύ υψηλού επιπέδου ετοιμότητας και τις τελευταίες δυνατότητες διάθεσης των εκρηκτικών πυρομαχικών και αναζήτησης, τα οποία θα μας επιτρέψει να είναι πιο ευκίνητο στην αποτροπή των απειλών προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τα συμφέροντά της. »
Η ρωσική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Δύση για την κινδυνολογία της. Τον Ιούλιο, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ότι μια πιθανή ρωσική επίθεση στο ΝΑΤΟ θα ήταν «τρελή», προσθέτοντας ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της συμμαχίας είναι 10 φορές μεγαλύτερος από αυτό της Μόσχας.
«Νομίζω ότι μόνο ένα τρελό άτομο και μόνο σε ένα όνειρο μπορεί να φανταστεί ότι η Ρωσία θα επιτεθεί ξαφνικά στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι κάποιες χώρες απλώς εκμεταλλεύονται τους φόβους των πολιτών σε σχέση με τη Ρωσία. Απλώς θέλουν να παίξουν το ρόλο των χωρών της πρώτης γραμμής που θα πρέπει να λάβει κάποια συμπληρωματική σε στρατιωτικές, οικονομικές, χρηματοοικονομικές ή κάποιες άλλες βοήθειες «, δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι υποθετικά οι ΗΠΑ μπορεί να θέλουν να διατηρήσουν μια υποθετική εξωτερική απειλή, προκειμένου να διατηρήσουν την ηγετική τους θέση της κοινότητας του ΝΑΤΟ.
Στις 2 Φεβρουαρίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ήθελε να τετραπλασιάσει τον προϋπολογισμό της για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ από 789 εκατομμύρια $ σε $ 3,4 δισεκατομμύρια το 2017, προκειμένου να αποτρέψουν «ρωσική επιθετικότητα.»
Η αύξηση του προϋπολογισμού αναμένεται να επιτρέψει περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις να σταθμεύουν στην Ευρώπη για να λαμβάνουν μέρος σε περισσότερες ασκήσεις κατάρτισης αλλά και ποιο απλές, μαζί με τα τοπικά στρατεύματα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
«Αν και δεν επιθυμούμε τη σύγκρουση οποιουδήποτε είδους με οποιοδήποτε από αυτά τα έθνη – και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής – αν και δημιουργούν κάποιες παρόμοιες προκλήσεις της άμυνας είναι πολύ διαφορετικά έθνη και καταστάσεις » δήλωσε ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Ashton Carter.
Το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική του παρουσία κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, από την επανένωση της Ρωσίας με την Κριμαία το 2014 και το ξέσπασμα των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία. Η συμμαχία κατηγορεί τη Μόσχα για την παροχή υποστήριξης στους Ουρανούς αντάρτες, οι οποίοι απέρριψαν το ένοπλο πραξικόπημα στο Κίεβο.
Στα τέλη Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο του 2015, το ΝΑΤΟ διεξήγαγε τις μεγαλύτερες αερομεταφερόμενες ασκήσεις στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Περίπου 5.000 στρατιώτες από 11 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στις «ταυτόχρονες πολυεθνικές αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις.»
Ο επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας Νικολάι Patrushev κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να αποδυναμώσει τη Ρωσία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πως οι ΗΠΑ θέλουν να διαλύσουν τη χώρα.
«Η ηγεσία των ΗΠΑ έχει θέσει ένα στόχο – να κυριαρχήσουν στον κόσμο. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται μια ισχυρή Ρωσία. Αντίθετα, θέλουν να αποδυναμώσουν τη χώρα μας όσο το δυνατόν περισσότερο », δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας τον Ιανουάριο.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Μόσχας.
«Για να καταλάβουμε τους στόχους του ΝΑΤΟ, πρέπει κανείς να συνειδητοποιήσει ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ κολλά αυστηρά στην ατζέντα των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον επιδέξια χρησιμοποιεί την αντι-ρωσική στάση της ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου