Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Νέο "πακέτο" 1,8 δισ. στέλνει η κυβέρνηση για να κλείσει η "τρύπα" στα μέτρα



Σύντομη και σε βαρύ κλίμα μετά τα ρίχτερ που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν οι αποκαλύψεις των διαλόγων του ΔΝΤ, αλλά και οι "αιχμηρές" ανταπαντήσεις  μεταξύ ΔΝΤ και κυβέρνησης ήταν η πρώτη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι επιχειρείται ως αύριο να παραδοθεί από την ελληνική πλευρά στους Θεσμούς πακέτο συμπληρωματικών προτάσεων με τις οποίες και θα καλύπτεται η "τρύπα" 1,8 δισ. ευρώ στα μέτρα συνολικής αξίας 5,4 δισ. ευρώ.
Ο λόγος, όπως έγραφε νωρίτερα το Capital.gr, για το "κενό" που βλέπουν οι Θεσμοί στις ελληνικές προτάσεις και σύμφωνα με διαπραγματευτικές πηγές, θα επιχειρηθεί να καλυφθεί, όχι μόνο από φορολογικά μέτρα αλλά και από παρεμβάσεις στο πεδίο των δαπανών μετά και την έντονη κριτική που έχει δεχτεί η κυβέρνηση για το "μονόπατο" πακέτο μέτρων που έχει προτείνει.
Τις προτάσεις αυτές θα επεξεργαστούν οι Θεσμοί, ενώ και η ελληνική πλευρά δεν αποκλείεται να λάβει σχόλια των δανειστών για τα μέτρα που προτείνει.
Ευκ. Τσακαλώτος: Δεν συζητήσαμε για τα Wikileaks
"Σήμερα είχαμε μία εισαγωγική συνάντηση. Μιλήσαμε και για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την άλλη Δευτέρα, και για τον οδικό χάρτη προς τις 22/04, στο Eurogroup. Πότε θα τελειώσουμε το ένα πράγμα, για να αρχίσει το άλλο, για να ξεκινήσει το τρίτο", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της συνάντησης.
Ξεχωριστά επισήμανε ότι "δεν έγινε συζήτηση για το Wikileaks, δεν αναφέρθηκε καθόλου το θέμα".
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η ευρωπαϊκή πλευρά των Θεσμών συντάσσεται με το ΔΝΤ, απάντησε "δεν υπάρχει σχόλιο". 
Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του ΥΠΟΙΚ στη σημερινή συνάντηση δεν έγινε καμία συζήτηση για νέα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Προηγήθηκαν επαφές των επικεφαλής των Θεσμών μεταξύ τους.  Από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν οτι στόχος από την πλευρά τους ήταν σήμερα είναι να τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοικτά πεδία. 
Η συνάντηση έλαβε χώρα υπό την έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων λόγω των προγραμματισμένων διαμαρτυριών της ΑΔΕΔΥ και της Λ. Ενότητας.
Στην πρώτη συνάντηση μετείχαν από τους θεσμούς οι:
-Declan Costello και Chris Allen  (Κομισιόν)
-Delia Velculescu, Iva Petrova και Wes McGrew (ΔΝΤ)
-Rasmus Ruffer και Giovanni Callegari (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) καθώς και ο Nicola Giammarioli (ESM). Μοναδική απουσία αυτή του Gabriele Giudice που βρίσκεται στο δρόμο για την Ελλάδα.
Eπιχείρηση επιτάχυνσης
Διαπραγματευτικές πηγές διαπίστωναν νωρίτερα σήμερα την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και πρώτος στόχος είναι να κλείσει το "κενό" των 1,8 δισ. ευρώ.
Οι αποκαλύψεις των τελευταίων 48 ωρών εκτιμάται ότι αυξάνουν τις πιέσεις για εύρεση λύσης μέσα στις επόμενες ημέρες. Και έχουν δώσει "φως" επίσης σε πολλά πεδία της  διαπραγμάτευσης, όπως για παράδειγμα σε μέτρα που είναι στο τραπέζι αν και δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά με κορυφαίο την μείωση του μισθολογικού κόστους του κράτους αλλά και  τη νέα παρέμβαση στον ΦΠΑ.
Το θέμα είναι όμως ότι η "λύση" θα πρέπει να περιέχει όχι μόνο τα μέτρα (δημοσιονομικά, κόκκινα δάνεια, ταμείο αποκρατικοποιήσεων, μεταρρυθμίσεις κλπ) αλλά και την συμφωνία για το νέο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος. Και η συμφωνία αυτή προϋποθέτει σύνδεση με το θέμα χρέος...
Επιχειρείται να καταστεί εφικτή μία έστω πρώτη σύγκλιση το αργότερο έως τις 13/4 όπως φάνηκε και από το αναλυτικό κείμενο των διαρροών του Wikileaks.  Η  διαπραγμάτευση  ιδανικά θα έπρεπε να τελειώσει πολύ νωρίτερα, μέχρι τις 8 Απριλίου ( γιατί στις 7/4 έχει προγραμματιστεί το επόμενο EWG).
Μετά  την 13η Απριλίου ακολουθούν οι συναντήσεις στην Ουάσιγκτον όπου προβλεπόταν να τεθεί θέμα χρέους. Και μετά ο χρόνος  έως την 22α Απριλίου που συνεδριάζουν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι πολύ λίγος.

Αλλάζουν τα πλεονάσματα;

Το ΔΝΤ πρότεινε στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που λέει η ΕΕ και το μνημόνιο (θέλοντας το υπόλοιπο ποσό να προέλθει από παρεμβάσεις στο χρέος). Αυτό αποκαλύφθηκε από τους διαλόγους όπως και ότι συμφώνησε να επιμένει σε  ενδιάμεσο στόχο  2,5% του ΑΕΠ, τον οποίο και πάλι δεν δέχεται η κοινοτική πλευρά.
Και γίνεται λόγος για στόχο το0 2016 είτε για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% (στόχος ΕΕ) είτε για πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ σύμφωνα με το ΔΝΤ ακόμη και αν ληφθούν όλα τα μέτρα που θα θεωρήσει ως ικανοποιητικά... Το ΔΝΤ  κάνει επίσης λόγο για δύο προγράμματα, δύο μνημόνια, ένα για  το πρόγραμμα και ένα για το χρέος, και παραδέχεται ότι το EWG της προηγούμενης Παρασκευής συζήτησε όλα αυτά τα θέματα.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου