Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Η «ρήτρα μέτρων» τρομάζει το Μαξίμου



Απρόβλεπτη τροπή παίρνουν οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, μετά την «ντρίμπλα» του Βερολίνου και την πρόταση για... «ρήτρα προαιρετικών μέτρων» ύψους 3 δισ. προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον αιφνιδιασμό του Μαξίμου, αλλά και του οικονομικού επιτελείου, για την απόφαση του «κλαμπ της Ουάσινγκτον» και πλέον, αυτά τα νέα «προαιρετικά» μέτρα μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων, αποτελώντας πρόσθετο πονοκέφαλο για την ελληνική πλευρά.

Την Κυριακή, η πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να παραδεχθεί, μέσω non paper, ότι οι εν λόγω απαιτήσεις είναι πάνω στο τραπέζι. Μάλιστα, βάσει της διατύπωσης του εν λόγω σημειώματος, μπορούσε να εικάσει κανείς ότι η κυβέρνηση συζητεί την λήψη της «ρήτρας μέτρων», καθώς το Μαξίμου διευκρίνιζε πως πρόκειται για μέτρα προαιρετικά και υποθετικά, τα οποία θα ληφθούν μόνο αν το 2018 πέσει έξω το πρόγραμμα και η εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν φτάσει σε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Φρένο στις απαιτήσεις
Ωστόσο, σήμερα, η θέση της κυβέρνησης άλλαξε: το Μαξίμου επιχειρεί να «φρενάρει» τη σχετική συζήτηση, αφού ήδη στην κυβέρνηση, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα έχει αρχίσει να βαραίνει επικίνδυνα. Έτσι, μετά την σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός αξιολόγησε όλα τα νέα δεδομένα με τους κορυφαίους υπουργούς, με το οικονομικό επιτελείο και τους συνεργάτες του, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη επιχείρησε να «φρενάρει» τη σχετική συζήτηση.
«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο», διεμήνυσε η κ. Γεροβασίλη, επικαλούμενη, μάλιστα, τις λαθεμένες προβλέψεις των δανειστών, αλλά και τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας: «Όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη αποδεικνύουν άλλωστε ότι η ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2015 έχει πάει πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις. Οικονομικά μεγέθη τα οποία αναμένεται να επαληθευτούν από τη EUROSTAT τις επόμενες ημέρες», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κυβέρνηση αναμένει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση όπως φαινόταν την προηγούμενη εβδομάδα: «Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το EUROGROUP, στη βάση των δεδομένων και των
προτάσεων της ελληνικής πλευράς. Τις επόμενες ημέρες κατατίθενται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος. Σε ό,τι αφορά τις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος», κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.
Νέες «κόκκινες γραμμές»
Επί της ουσίας, πάντως, στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι πιέσεις των δανειστών για την «ρήτρα επιπλέον μέτρων» θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες. Για τον λόγο αυτό, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο, υπό ορισμένες βασικές προϋποθέσεις: πρώτον,
στόχος της κυβέρνησης θα είναι η «ρήτρα μέτρων» να αναληφθεί ως πολιτική δέσμευση, αλλά να μην νομοθετηθεί στη Βουλή, προκειμένου να μην προκληθεί κάποιο κοινοβουλευτικό «ατύχημα». Και, δεύτερον, προϋπόθεση αποδοχής αυτής της ρήτρας θα είναι, κατά το Μαξίμου, να συνοδεύεται από μία ισχυρή
δέσμευση για σοβαρή απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου