Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Εξέγερση μεταναστών στη Μόιρα Λέσβου.Φωτιές και ξύλο με την αστυνομία.

Σοβαρά επεισόδια εξελίχθηκαν στο Κλειστό Κέντρο Μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες το μεσημέρι της Μ. Τρίτης εξεγέρθηκαν φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Freedom, freedom".Σύμφωνα με πληροφορίες , η ένταση πυροδοτήθηκε στον τομέα όπου βρίσκονται τα ασυνόδευτα ανήλικα, στην είσοδο του camp, όταν εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, μαζί με τον ολλανδό ομόλογό του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρουσία Μουζάλα εξόργισε τους πρόσφυγες, που τον υποδέχθηκαν με ύβρεις και ρίψη πλαστικών μπουκαλιών, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό και τις επαναπροωθήσεις
στην Τουρκία.
Τότε παρενέβησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ, που σταθμεύουν στην είσοδο του camp και ακολούθησε πετροπόλεμος και χρήση χημικών.
Πληροφορίες που διακινούνται από αλληλέγγυους -το nooz δεν τις έχει επιβεβαιώσει- αναφέρουν ότι υπήρξε τραυματισμός ενός ανηλίκου.
Ομάδα προσφύγων άναψε φωτιές για να προστατευτεί από τα δακρυγόνα.
Οι εργαζόμενοι σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ κλήθηκαν εσπευσμένα να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις.
Κατόπιν τα επεισόδια κλιμακώθηκαν σε όλο το Κέντρο Κράτησης.
Επί τόπου έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας. Ο ανταποκριτής της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ στη Μυτιλήνη μετέδωσε ότι αναμένεται να γίνει επέμβαση των ΜΑΤ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγο μετά τις 20.00 η ένταση έβαινε προς αποκλιμάκωση, ωστόσο οι διμοιρίες του ΜΑΤ παρέμεναν στο σημείο, ενώ οι ομάδες των αλληλέγγυων είχαν απομακρυνθεί από την Αστυνομία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από νωρίς η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη και σημειώθηκε ένταση ανάμεσα σε Πακιστανούς και Αφγανούς, λόγω της επαναπροώθησης 13 ανθρώπων στην Τουρκία από τη Μόρια.
Σημειώνεται ότι στο Κλειστό Κέντρο Κράτησης της Μόριας βρίσκονται περισσότεροι από το 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ως επί το πλείστον Σύροι και Αφγανοί, ενώ η δυναμικότητα του είναι για τουλάχιστον 2.000.
Υπενθυμίζεται ότι προ 15 ημερών τις εγκαταστάσεις είχαν επισκεφτεί ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου