Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Δεκαήμερο-κόλαση για την κυβέρνηση και την Ελλάδα.

Άλλος ένας διπλωματικός μαραθώνιος δέκα ημερών ξεκινά μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Μαΐου. Η κυβέρνηση καλείται να κλείσει με τις μικρότερες δυνατές υποχωρήσεις τρία "καυτά" μέτωπα, την ώρα που το κλίμα είναι ήδη βαρύ από το ασφαλιστικό και το φορολογικό πακέτο.Η πρώτη μάχη θα δοθεί στο πεδίο των προληπτικών μέτρων. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει κερδίσει αρκετές συμμαχίες ώστε να μην υποχρεωθεί να κατονομάσει ένα προς ένα τα προληπτικά μέτρα κάτι που θα την υποχρέωνε να μιλήσει ανοικτά για πολύ επώδυνα μέτρα.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όμως αναμένεται να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση με τον συμβιβασμό να δείχνει να επιτυγχάνεται με το να κατονομαστούν «περιοχές» μέτρων που θα αποφέρουν τα επιθυμητά ποσά. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η κυβέρνηση να χρειαστεί να «φωτογραφίσει» μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Η δεύτερη μάχη έχει να κάνει με το χρέος. Είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πάρει κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με το χρέος. Στο παρασκήνιο η ελληνική πλευρά έχει διατυπώσει το αίτημα για «σταθεροποίηση» του επιτοκίου στα σημερινά επίπεδα κάτι όμως που φαίνεται να συναντά πολύ μεγάλες αντιδράσεις ειδικά από τους Γερμανούς.

Το τρίτο μέτωπο αφορά τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στη δανειακή σύμβαση. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ δεν θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα. Μένει να φανεί αν ο ρόλος του θα είναι συμβουλευτικός ή αν θα συνδράμει και με κεφάλαια. Το δεύτερο μοιάζει πιθανότερο αν και το ποσό είναι πολύ πιθανό να είναι μονοψήφιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου