Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Ντάισελμπλουμ: Καμία προθεσμία για την αξιολόγηση - RBS: Μην περιμένετε λήξη πριν τον Ιούλιο



Ανοιχτό άφησε τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο επικεφαλής του Eurogroup - Μόνο τελευταία στιγμή θα πεισθούν οι πλευρές να βάλουν νερό στο κρασί της, επισημαίνεται σε έκθεση της Royal Βank of Scotland.
Πιθανότερες οι πρόωρες εκλογές παρά το grexit σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων εκτιμά η Bank of America Merrill Lynch, τα στελέχη της οποίας όμως είναι συγκρατημένα αισιόδοξα για την επίτευξη συμφωνίας Αθήνας - δανειστών - Δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στο ΜΝΙ: Βλέπει κλείσιμο της αξιολόγησης (έως) τον Ιούλιο παρά τον Απρίλιο


«Δεν υπάρχει προθεσμία για την ελληνική αξιολόγηση» κατέστησε σαφές ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς σήμερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – κουαρτέτου. Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα ολοκληρωθεί σύντομα, επισημαίνοντας ότι αναπόφευκτα η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει μία σειρά δύσκολων μέτρων.

Εντωμεταξύ σε έκθεσή της η Royal Βank of Scotland διαμηνύει προς κάθε ενδιαφερόμενο:

Μην περιμένετε να υπάρξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν τον Ιούλιο, καθώς τότε και μόνο θα πεισθούν όλες οι πλευρές ότι πρέπει να κάνουν πίσω στη διαπραγματευτική τους στάση, όπως εκτιμά η τράπεζα. 

Έως τον Ιούλιο βλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος με δηλώσεις του στο οικονομικό πρακτορείο MNI, διευκρινίζει ότι θεωρεί πολύ λιγότερο πιθανή την επίτευξη συμφωνίας Αθήνας - κουαρτέτου τον Απρίλιο.

Σε άλλη έκθεση,  η Bank of America Merrill Lynch επισημαίνει ότι πιθανές αρνητικές εξελίξεις θα οδηγούσαν την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές και όχι σε Grexit. Στελέχη του χρηματοπιστωτικού ομίλου πάντως εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξα σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας, η οποία θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα θα κλείσει, καθώς και ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, μεταφέροντας περαιτέρω τις σχετικές εντυπώσεις τους από πρόσφατο ταξίδι τους στην Αθήνα.

Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, υπογράμμισε πάντως αξιωματούχος της ευρωζώνης, τον οποίον, χωρίς να κατονομάζει, επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ:

«Οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι - αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα - η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου