Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Τέλος τα 500ευρα



Tη σταδιακή κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέχρι την αντικατάσταση όλων των αξιών χαρτονομισμάτων ευρώ από νέου τύπου χαρτονομίσματα Euro 2, των οποίων η μεγαλύτερη αξία θα είναι τα 200 ευρώ και όχι τα 500 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ σε δημόσιες τοποθετήσεις είχαν προαναγγείλει την απόσυρσή του από την κυκλοφορία, καθώς χρησιμοποιείται κυρίως για παράνομες δραστηριότητες. Εξάλλου δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι κρύβουν χιλιάδες ευρώ στα σπίτια τους αλλά και σε θυρίδες τα 500 ευρα.

«Σήμερα το Δ.Σ. της ΕΚΤ ολοκλήρωσε την αξιολόγηση της διάρθρωσης των ονομαστικών αξιών της σειράς "Ευρώπη" (Europa), »,αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

 «Το Δ.Σ. αποφάσισε να σταματήσει οριστικά να παράγει το χαρτονόμισμα των €500 και να το αποκλείσει από τη σειρά "Ευρώπη", λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο το χαρτονόμισμα να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες. Η έκδοση του χαρτονομίσματος των €500 θα σταματήσει περίπου στα τέλη του 2018, όταν σχεδιάζεται να εισαχθούν τα τραπεζογραμμάτια των €100 και €200 της σειράς "Ευρώπη". Οι άλλες ονομαστικές αξίες– από τα €5 έως τα €200 – θα παραμείνουν ως έχουν».

Πώς θα αποσυρθεί

Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως η ΕΚΤ θα σταματήσει σταδιακά την κυκλοφορία του 500ευρου, διακόπτοντας την παραγωγή του. Από εκεί και πέρα θα αναμένει την απόσυρσή του σε βάθος χρόνου, μέσω της φθοράς του.
Από τις φήμες στην πραγματικότητα - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Παράγοντες της αγοράς, αναφέρουν πως οι Έλληνες που είχαν ήδη από πέρυσι «σηκώσει» χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες, σε αυτό το χαρτονόμισμα, λόγω του χαμηλότερου όγκου, άρχισαν να το ξεφορτώνονται.
Είναι γεγονός πως 500ευρα άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ οι τράπεζες δημιούργησαν και υπηρεσία ανταλλαγής του με άλλα τραπεζογραμμάτια χαμηλότερης ονομαστικής αξίας με την αντίστοιχη προμήθεια (0,15% επί της αξίας της ανταλλαγής με ελάχιστο τα 5 ευρώ).Αυτό συνέβη μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο κατάργησης του συγκεκριμένου τραπεζογραμματίου.

Λόγω των capital controls,η κατάργηση των 500ευρων αποκτά ειδικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, όσοι προέβησαν σε αναλήψεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα πριν από τους περιορισμούς, προτίμησαν σε αρκετές περιπτώσεις νομίσματα των 500 ευρώ, καθώς αποθηκεύονται ευκολότερα σε περιορισμένους χώρους όπως οι θυρίδες.

Οι καταθέτες αυτοί όποτε και να επαναφέρουν τα νομίσματα αυτά στο τραπεζικό σύστημα θα γίνουν αποδεκτά (εφόσον ασφαλώς δικαιολογείται η κατάθεση π.χ. έχει προηγηθεί ανάληψη).
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ καταλήγει:

«Υπό το πρίσμα του διεθνούς ρόλου του ευρώ και της ευρείας εμπιστοσύνης στα τραπεζογραµµάτια, το χαρτονόμισμα των €500 θα εξακολουθήσει να αποτελεί νόμιμο χρήμα και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμών και αποθήκευσης αξίας. Το Ευρωσύστημα θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα είναι διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες.Το τραπεζογραμμάτιο των €500, όπως και τα υπόλοιπα τραπεζογραμμάτια, θα διατηρεί πάντα την αξία του και μπορεί να ανταλλάσσεται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα.Υπενθυμίζεται ότι η σειρά "Ευρώπη" (Europa) είναι η δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων η οποία τίθεται σταδιακά σε κυκλοφορία, ξεκινώντας με το €5 το 2013 και με τα €10 και €20 το 2014 και το 2015 αντίστοιχα.»

«Τέτοιου είδους χαρτονομίσματα επιλέγονται για παράνομες συναλλαγές, καθώς μεγάλα ποσά μπορούν να διακινηθούν εύκολα και γρήγορα μέσω ενός σχετικά περιορισμένου αριθμού χαρτονομισμάτων» αναφέρεται σε σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard.

«Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ χρησιμοποιείται περισσότερο για να κρύψεις πράγματα, παρά για να αγοράσεις» σχολίασε προσφάτως, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν στο 3% του συνολικού αριθμού των εν κυκλοφορία χαρτονομισμάτων και στο 28% της συνολικής τους αξίας.


Στη δημοσιότητα οδηγός από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών 

Υπενθυμίζεται πως λόγω της αναστάτωσης που έχει  προκληθεί, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) έδωσε στη δημοσιότητα έναν οδηγό.Συνιστά στους πολίτες να μην πανικοβάλλονται.

Οι ερωταπαντήσεις είναι οι ακόλουθες:

-Εφόσον ληφθεί απόφαση απόσυρσης του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ τι θα συμβεί;

Σε αυτήν την περίπτωση, η οποία απόφαση προϋποθέτει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ θα παύσει να έχει, από συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, δηλαδή δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καθημερινές μας συναλλαγές.Ωστόσο, θα προβλεφθεί η δυνατότητα ανταλλαγής του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της ανταλλαγής των τραπεζογραμματίων σε δραχμές η χρονική περίοδος ανταλλαγής τους διήρκεσε περισσότερα από 10 έτη (από την 1/1/2002 έως και την 1/3/2012).

Μάλιστα, ορισμένα παλαιά εθνικά νομίσματα (γερμανικό μάρκο, βελγικό φράγκο, αυστριακό σελίνι, ιρλανδική λίρα, κ.λπ.) ανταλλάσσονται με ευρώ από τις αντίστοιχες εθνικές Κεντρικές Τράπεζες επ’ αόριστον.

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από όσους ζουν στη ζώνη του ευρώ. Το ευρώ είναι διεθνές νόμισμα.

Αυτό σημαίνει ότι κάποια τραπεζογραμμάτια ευρώ καταλήγουν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ.

Εκτιμάται ότι 20% έως 25% της αξίας των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία βρίσκεται στην κατοχή ανθρώπων εκτός ζώνης ευρώ.

-Πως μπορώ να ανταλλάξω τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ με άλλα, μικρότερης ονομαστικής αξίας;

Εφόσον επιθυμείτε, ως φυσικό πρόσωπο, να ανταλλάξετε τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ με άλλα, μικρότερης αξίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην τράπεζα ή στις τράπεζες που διαθέτετε καταθετικό λογαριασμό

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου