Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Την αναβολή των ολυμπιακών αγώνων στη Βραζιλία λόγο Ζίκα ζητούν οι επιστήμονες. Το απέρριψε η οργανωτική επιτροπή



Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο απέρριψε το ενδεχόμενο να αναβληθεί ή να ακυρωθεί η διοργάνωση

Την αναβολή των αγώνων λόγω Ζίκα ζητούν οι επιστήμονες - Σε κίνδυνο ζωές από τον ιό - Υπογράφουν γιατροί και καθηγητές των Πανεπιστήμιων της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ και του Γέιλ

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας και η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο απέρριψαν το ενδεχόμενο να αναβληθεί ή να ακυρωθεί η διοργάνωση, που αναμένεται να διεξαχθεί τον Αύγουστο, παρά τη σχετική έκκληση 150 ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας, που επικαλέστηκαν τους κινδύνους λόγω της επιδημίας του ιού Ζίκα.
Σε ανακοίνωσή του, το βραζιλιάνικο υπουργείο Υγείας επανέλαβε τα επιχειρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ),  σύμφωνα με τα οποία ο Αύγουστος—χειμερινός μήνας στο νότιο ημισφαίριο—είναι ο μήνας που υπάρχουν τα λιγότερα κουνούπια Aedes aegypti, με το δάγκωμα των οποίων μεταδίδονται οι ιοί Ζίκα, τσικουνγκούνια, αλλά και ο δάγκειος πυρετός, από κάθε άλλον μήνα του χρόνου.
Τον Φεβρουάριο, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν είχε δηλώσει από το Ρίο ότι η κοινή γνώμη δεν πρέπει να ανησυχεί, καθώς τον Αύγουστο στη Βραζιλία ο αριθμός των κουνουπιών είναι «ελάχιστος».
Η οργανωτική επιτροπή των αγώνων διαβεβαίωσε πως σέβεται την άποψη των ειδικών αλλά «εφαρμόζει» τις οδηγίες του ΠΟΥ, ο οποίος δεν βλέπει κινδύνους, ανέφερε χθες η εφημερίδα O Globo.
Δεν πέρασε πολύς καιρός από την αρνητική απάντηση της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) στο αίτημα για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων «Ρίο 2016» (5-21 Αυγούστου), λόγω της εξάπλωσης του ιού «Ζίκα» στη Βραζιλία. Και ενώ οι διοργανωτές δηλώνουν έτοιμοι, ήρθε η «ανοιχτή επιστολή» περισσοτέρων από 100 κορυφαίων επιστημόνων προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με την οποία ζητούν την άμεση αναβολή των Αγώνων, τονίζοντας πως τα νέα ευρήματά τους, κάθε άλλο παρά θα πρέπει να καθησυχάζουν τον κόσμο που θα βρεθεί τους επόμενους μήνες στο Ρίο.

Όπως αναφέρει το BBC, οι επιστήμονες στην επιστολή τους στον «ΠΟΥ» αναφέρουν μεταξύ άλλων πως «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καθώς υπολογίζεται πως περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες από όλες τις χώρες θα βρεθούν στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες και ενδεχομένως να επιστρέψουν πίσω στις χώρες τους έχοντας ήδη κολλήσει τον ιό».

Αυτό προκύπτει από τις μελέτες και τις έρευνες των επιστημόνων, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως ο ιός που εξαπλώθηκε στη Βραζιλία πριν από περίπου ένα χρόνο, όχι απλά δεν βρίσκεται υπό έλεγχο, αλλά πλέον υπάρχουν συνεχή κρούσματα σε περισσότερες από 60 χώρες.

Μάλιστα, οι επιστήμονες επικαλούνται την αποτυχία του προγράμματος εξάλειψης των κουνουπιών στη Βραζιλία αλλά και το «αδύναμο» σύστημα υγείας στη χώρα. Παράλληλα, τονίζουν το πρόβλημα που έχει ήδη διαπιστωθεί και έχει να κάνει με τις γέννες των παιδιών που οι μητέρες τους κόλλησαν τον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι πως τα νεογέννητα έχουν αφύσικα μικρά κεφάλια, ενώ ήδη παρατηρούνται και πολλά νευρολογικά προβλήματα στα ενήλικες.

Αξίζει να αναφερθεί πως για την ακρίβεια την επιστολή υπογράφουν 150 επιστήμονες, γιατροί και καθηγητές των Πανεπιστήμιων της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ και του Γέιλ.
Ο ιός Ζίκα, η τρέχουσα επιδημία του οποίου άρχισε στη Βραζιλία, συνδέεται με χιλιάδες κρούσματα μικροκεφαλίας σε βρέφη των οποίων οι μητέρες μολύνθηκαν από αυτόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ο ΠΟΥ έχει επισημάνει επίσης ότι οι επιστήμονες συμφωνούν πως ο Ζίκα μπορεί να προκαλέσει το νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, μια σπάνια ασθένεια που μπορεί οδηγήσει σε παράλυση ή και θάνατο.
Η Βραζιλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα του ιού, καθώς σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το 2015. Κρούσματα του Ζίκα έχουν καταγραφεί σε περίπου 60 χώρες ακόμη.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου