Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Οι τροφές που ενισχύουν το μεταβολισμό!

Όλοι μας ξέρουμε ανθρώπους που τρώνε… υπερβολικά πολύ, αλλά δεν παχαίνουν! Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον μεταβολισμό τους, που στα συγκεκριμένα άτομα φαίνεται ότι λειτουργεί στην εντέλεια.Άσχετα με το βαθμό λειτουργίας του μεταβολισμού μας όμως, ο καθένας μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του με ορισμένες τροφές, οι οποίες ενεργοποιούν τον μεταβολισμό μας, ενισχύουν τις καύσεις του οργανισμού και εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους. Οι τροφές αυτές είναι:


Καυτερή πιπεριά

Η καυτερή πιπεριά περιέχει τη λεγόμενη καψαϊκίνη, μια ουσία που έχει συνδεθεί με την ενίσχυση των καύσεων. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καυτερής πιπεριάς, καθώς και των παραγώγων της, όπως το ταμπάσκο, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του μεταβολισμού ακόμα και 2 ώρες μετά το γεύμα. Η καυτερή πιπεριά θεωρείται ωφέλιμη για όσους καταναλώνουν πολλά λιπαρά. Όπως αποδείχτηκε σε έρευνες, όταν καταναλώνουμε καψαϊκίνη στο πλαίσιο μιας διατροφής πλούσιας σε λίπος, ουσία αυτή μπορεί να ενισχύσει την οξείδωση του λίπους στον λιπώδη ιστό και να οδηγήσει σε μείωση του κοιλιακού λίπους. Αν λοιπόν δεν είστε ευαίσθητος, χρησιμοποιήστε τη καυτερή πιπεριά στη μαγειρική σας, προσθέτοντάς την π.χ. στη σάλτσα για τα μακαρόνια ή την πίτσα σας.

Κάρι

Το κάρι φημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την ενίσχυση του μεταβολισμού. Η κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του, στο οποίο οφείλεται και το ζωηρό κίτρινο χρώμα του, πέραν της ιδιότητάς της ως χρωστικής ουσίας, φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει και στον περιορισμό της αποθήκευσης λίπους. Προσθέστε κάρι σε κρέατα και ρύζι ή σε ριζότο με λαχανικά. Ταιριάζει επίσης σε σάλτσες με ντομάτα, ενώ πολλοί σεφ το συνδυάζουν και με γάλα καρύδας.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι έχει ανακηρυχτεί τα τελευταία χρόνια σε… σύμμαχο του μεταβολισμού. Η συγκεκριμένη δράση του πράσινου τσαγιού αποδίδεται στις κατεχίνες που περιέχει, δηλαδή τα αντιοξειδωτικά συστατικά που φαίνεται πως εμπλέκονται στις διαδικασίες της λιπόλυσης και της θερμογένεσης. Πέραν της επίδρασής του στον μεταβολισμό, το πράσινο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να αντικαταστήσετε θερμιδογόνα ροφήματα, αλλά και να σας ενυδατώσει, συμβάλλοντας έτσι σε μια διατροφή με λιγότερες θερμίδες.

Ξίδι

Επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι το οξικό οξύ, συστατικό του ξιδιού, μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια λιπώδους ιστού, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Προσθέστε ξίδι στις σαλάτες και στα φαγητά σας (π.χ. όταν πλάθετε κιμά για μπιφτέκια ή μέσα στις φακές), δοκιμάζοντας διάφορες ποικιλίες, από το κλασικό ξίδι μέχρι το λευκό ή το βαλσάμικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου