Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Διχασμένο ...Βασίλειο.Βρετανία όχι και τόσο μεγάλη.

Μετά τους πρώτους πανηγυρισμούς για την επιτυχία του Brexit στο δημοψήφισμα, και πριν έρθει ο λογαριασμός από τις Βρυξέλλες, άρχισαν οι εσωτερικοί τριγμοί, ακόμη και διαδικτυακό κίνημα για... Bremain.Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε πως «δεν μπορεί να είναι καπετάνιος σε ένα καράβι όπου το πλήρωμα αποφάσισε να αλλάξει ρότα». Διχασμένο το Συντηρητικό κόμμα, χωρίς ωστόσο τάσεις διάσπασης, έχει περί τους 80 βουλευτές που είχαν υποστηρίξει το Brexit. Από αυτούς αναμένεται να προκύψει και ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας.Στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος, ο επικεφαλής Τζέρεμι Κόρμπιν, τώρα ένθερμος υποστηριχτής της παραμονής στην Ε.Ε., ήταν εναντίον της ένταξης στην τότε ΕΟΚ στο δημοψήφισμα του 1975. Ακούγονται ήδη οι πρώτες φωνές που ζητούν την
παραίτησή του, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει ότι παραμένει στην ηγεσία.

Όταν διεκδικούσε την ηγεσία των Εργατικών, το καλοκαίρι του 2015, οι ευρωσκεπτικιστικές του απόψεις ενισχύονταν από την αυστηρή λιτότητα που είχε επιβάλει η ΕΕ στην Ελλάδα. Τότε είχε δηλώσει: «Αν η Ευρώπη γίνεται ένας χυδαίος οργανισμός που μεταχειρίζεται τα μέλη της με τον τρόπο που μεταχειρίζεται τον ελληνικό λαό τώρα, τότε νομίζω πως η Ευρώπη θα χάσει μεγάλο μέρος της λαϊκής υποστήριξης που απολαμβάνει».

Μετά την εκλογή του, πάντως, είχε κατηγορηματικά ταχθεί εναντίον του Brexit.

Ο διασπαστικός χάρτης

Εννιά μεγάλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν με ποσοστό πλέον του 70% να εγκαταλείψει η χώρα την ΕΕ.

Ήδη στην τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας, όπου η πλειοψηφία ήταν υπέρ της παραμονής, ξεκίνησαν οι κινήσεις για να γίνει νέο δημοψήφισμα με θέμα την ανεξαρτησία της, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αντίθετο από την απόφαση που πήραν οι Σκωτσέζοι.

Το αποτέλεσμα στη Σκωτία ήταν 62% παραμονή έναντι 38% Brexit. Η πρώτη υπουργός της χώρας και επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον συγκαταλέγεται σε όσους ψήφισαν «παραμονή στην ΕΕ» και ήδη έχει σχέδιο για απόσχιση από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πλειοψηφία στη Βόρειο Ιρλανδία -τη μόνη περιοχή που έχει κοινά χερσαία σύνορα με χώρα της ΕΕ- επίσης τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που ξυπνά και πάλι τον εφιάλτη της εσωτερικής συνταγματικής αναταραχής, ταυτόχρονα με το διαζύγιο από τις Βρυξέλλες.

Πρώτο επακόλουθο, ότι η ηγεσία του Sinn Fein, διαπρύσιου προπαγανδιστή της ένωσης με το νότιο ιρλανδικό κράτος, ζήτησε να αρχίσουν οι σχετικές διαδικασίες λόγω του Brexit.

Η νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί αναμένεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη διακίνηση ανάμεσα στις δύο περιοχές της ιρλανδικής νήσου.

Ο αναπληρωτής πρώτος υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν Μακγκίνες κάλεσε ήδη να ξεκινήσει η διαδικασία για δημοψήφισμα ενοποίησης της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Τα ιρλανδικά κόμματα Sinn Fein, SDLP και Alliance -με εξαίρεση το φιλοβρετανικό Democratic Unionist Party, που υποστήριζε το Brexit- είχαν λάβει οικονομική ενίσχυση από τις Βρυξέλλες για να στηρίξουν τον αγώνα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Αντίθετα, οι ψηφοφόροι στην Ουαλία υποστήριξαν το Brexit: 854.572 (52,5%) επέλεξαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ, σε αντίθεση με 772.347 (47,5%) που υποστήριξαν την παραμονή.

Ηνωμένο Βασίλειο; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου