Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια 145.000 δημοσίων υπαλλήλων

Νέα πολιτική για τη ρύθμιση των στεγαστικών κι επισκευαστικών δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που έχουν χορηγηθεί σε 145.000 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στη συνεδρίασή του, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Η νέα πολιτική του Ταμείου θα περιλαμβάνει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που έχουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους, με πάγωμα επιτοκίου και δυνατότητα καταβολής μειωμένων δόσεων έως και για διάστημα τριών ετών, ενώ παράλληλα θα επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες.


Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, βασικό κριτήριο για τις νέες ρυθμίσεις δανείων «αποτελεί η εξασφάλιση βιώσιμης λύσης δηλαδή το διαθέσιμο, μετά την πληρωμή της δόσης, εισόδημα να είναι ικανό για τη διαβίωση του δανειολήπτη, λαμβανομένης υπόψη της οικογενειακής του κατάστασης».

Για την επιλογή της κατάλληλης ρύθμισης θα ακολουθούνται κατά σειρά οι εξής λύσεις:

α) επιμήκυνση διάρκειας δανείου,

β) μείωση επιτοκίου και

γ) διαχωρισμός του δανείου ώστε να αποπληρώνεται με το μειωμένο επιτόκιο ένα μέρος του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να παραμένει παγωμένο για διάστημα 10 ετών.

Για την αντιμετώπιση σοβαρών έκτακτων αναγκών θα προβλέπεται και η δυνατότητα μειωμένων καταβολών για χρονικό διάστημα έως και τρία έτη.

Με το νέο πλαίσιο ρύθμισης εκτιμάται ότι:

Α) Το 48% των δανειοληπτών θα τύχει μεσοσταθμικής μείωσης επιτοκίου κατά 2,25%, ενώ στο 30% αυτών θα ισχύσει και πάγωμα αποπληρωμής μέρους του κεφαλαίου.

Β) Στο υπόλοιπο 52% των δανειοληπτών και με την προϋπόθεση ότι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, προβλέπεται επιστροφή τόκων τάξεως 1% ως επιβράβευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου