Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Απλή αναλογική με 179 ψήφους - Πώς ψήφισαν τα κόμματα - Ποιοί διαφοροποιήθηκαν



Μέσα σε κλίμα πόλωσης, ψηφίστηκε με 179 ψήφους, όπως αναμενόταν, ο εκλογικός νόμος που έφερε η κυβέρνηση. Υ πέρ της απλής αναλογικής ψήφισαν 179 βουλευτές, κατά ψήφισαν 83, παρών δήλωσαν 19. Η Χρυσή Αυγή είχε αποχωρήσει. 
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων, καταψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» ενώ η Χρυσή Αυγή απείχε της ψηφοφορίας.
Αναλυτικά, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής:


- Το 1ο άρθρο για την ψήφο στα 17 έτη έλαβε 180 «ναι», 81 «όχι» και 20 «παρών»

- Το 2ο άρθρο για την απλή αναλογική έλαβε 179 «ναι», 83 «όχι» και 19 «παρών»

- Το 3ο άρθρο για τη διατήρηση του ορίου 3% έλαβε 163 «ναι», 101 «όχι» και 17 «παρών»

- Το 4ο άρθρο για καταργούμενες διατάξεις έλαβε 179 «ναι», 86 «όχι» και 16 «παρών»

- Το 5ο άρθρο που ορίζει την έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων έλαβε 179 «ναι» 86 «όχι» και 16 παρών»

Με βάση το Σύνταγμα, η κυβέρνηση έπρεπε να εξασφαλίσει την στήριξη τουλάχιστον 200 βουλευτών για την άμεση ενεργοποίηση της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών.
Αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του βουλευτή του κόμματος (από τους Οικολόγους Πράσινους) Γιάννη Δημαρά.
Ο κ. Δημαράς ψήφισε «παρών» στο άρθρο 3 του εκλογικού νόμου που διατηρεί το πλαφόν εισόδου στη Βουλή στο 3%.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε δώσει «γραμμή» στους βουλευτές του Ποταμιού, για κατά συνείδηση ψήφο στα άρθρα του νομοσχεδίου. Ετσι «παρών» στο άρθρο 2 για την απλή αναλογική ψήφισαν ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Σπύρος Δανέλης και ο Σπύρος Λυκούδης. Παρών στο άρθρο 1 το οποίο αφορά την ψήφο στα 17 ψήφισε ο Γιώργος Αμυράς. Τέλος, παρών στο άρθρο 1 και το άρθρο 3 (κατώφλι εισόδου 3%) ψήφισε ο μουσουλμάνος βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε παρών στο άρθρο 2, στο άρθρο 1 ναι και στα υπόλοιπα όχι.
Ο Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε σε όλα τα άρθρα ναι, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος παρών στο 1 και στα υπόλοιπα όχι, όπως επίσης και ο Χάρης Θεοχάρης.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, στις ερχόμενες εκλογές θα έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, ενώ η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές, εφόσον βέβαια η νέα κυβέρνηση δεν επιδιώξει εκ νέου αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.
Επίθεση από Τσίπρα
Με αναφορά στο περιστατικό που προηγήθηκε μεταξύ Μητσοτάκη και Βούτση ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε μια προφανή προσπάθεια να παίξει στο γνωστό γήπεδο της διαπλοκής και να αλλάξει την ατζέντα ο πρωθυπουργός τόνισε:
«Δεν είχατε το θάρρος να πάρετε πίσω αυτό που είπατε για τον Πρόεδρο της Βουλής και τη Χρυσή Αυγή. Θα ήθελα να επισημάνω ότι στην κρίσιμη ψηφοφορία για ΠτΔ και τον Σταύρο Δήμα δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι είχαν διαγραφεί από το κόμμα ψήφισαν υπέρ του κ. Δήμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός από το Βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά δεν έχει Μπαλτάκους! Η κυβέρνηση απευθύνθηκε στις δυνάμεις που πίστευαν πως πρέπει να πάμε σε ένα αναλογικότερο πολιτικό σύστημα».
Και συνέχισε για τον εκλογικό νόμο, υποστηρίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμεί την απλή αναλογική. «Σήμερα είναι μια ημέρα σημαντική για το ελληνικό κοινοβούλιο. Kατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά. Είναι ιστορική γιατί η ισοτιμία της ψήφου αποτέλεσε πάγιο αίτημα της Αριστεράς για δεκαετίες σε αυτό τον τόπο. Η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί και θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους».
«Η ψήφος στα 17 αποτελεί κίνητρο για τους νέους και τις νέες να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, αλλά να βγουν μπροστά παίρνοντας την ζωή τους στα χέρια τους» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Φοβάστε την κρίση του λαού, για αυτό θεωρείται την λαϊκή κρίση μία ένδειξη λαϊκισμού. Παρότι είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού η Βουλή νομοθετεί. Πέρα από τον εκλογικό νόμο, αυτές τις ημέρες προχωρά μία κορυφαία κίνηση της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτοί οι κύκλοι που χάνουν τα προνόμια τους σας πιέζουν να ζητάτε εκλογές και ζητάτε να πέσει η κυβέρνηση. Έχετε καταντήσει κόμμα διαμαρτυρίας».
«Κύριε Μητσοτάκη πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους στην επόμενη Βουλη για να καταργήσετε τον εκλογικό νόμο; Θα συνεργαστείτε με την Χρυσή Αυγή;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος, να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα», τόνισε ο κ. Τσίπρας
Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργος είπε πως πρέπει να έχει στόχο την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημοσίων αγαθών, την κατοχύρωση της ισοτιμίας της ψήφου, την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου.
Εκλογές και διαπλοκή
«Κύριε Μητσοτάκη εξαντλήσατε όλες τις προσπάθειες για να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.
Όταν μετά από μήνες προσπαθειών αποφασίσαμε να διεξαχθεί ο διαγωνισμός από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, υιοθετήσατε το αίτημα της διαπλοκής για εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και συμπληρωσε: «Να φύγουμε εμείς για να γλιτώσουν αυτοί. Να είστε βέβαιοι ότι ούτε εμείς θα φύγουμε, ούτε αυτοί θα γλιτώσουν. Θα είμαστε εδώ ως το 2019 και μετά το 2019 με την ψήφο του λαού».
«Η δίκη της Siemens θα γίνει και θα υπάρξει δικαστική απόφαση», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Να συνειδητοποιήσουμε ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος που ξεκίνησε το '74 και είχε τα στοιχεία του δικομματισμού που γνωρίσαμε. Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Απο έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος, μπορούμε να περάσουμε σε ένα γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας», σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.
Επισήμανε, επίσης, ότι στις 21 Μαΐου 2009 η κ. Μπακογιάννη κατά την διάρκεια παρουσίασης βιβλίου είχε καταθέσει την άποψη για ψήφο στα 16, «το καταθέτω στα Πρακτικά».
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου