Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Ο Ερντογάν στήνει ένα νέο Ισλαμικό Κράτος στην Τουρκία.Κίνδυνοι και προκλήσεις για την Ελλάδα.

Οι δύο σημαντικότερες ειδήσεις που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, είναι το κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ από το Σάββατο και η παύση φύλαξης των Τουρκικών νοτίων και ανατολικών συνόρων από την Τρίτη. Αμφότερες οι κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν δείχνουν λογικές στα πλαίσια του περιορισμού των κινήσεων των στασιαστών και του ελέγχου του στρατού μέχρι η κατάσταση να σταθεροποιηθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας.

  Παράλληλα όμως αποτελούν και ένα άνευ προηγουμένου δώρο από το καθεστώς Ερντογάν προς το καταρρέον και εγκλωβισμένο Ισλαμικό Κράτος της Ράκκα που βρίσκει χρόνο για να ανασάνει, και χώρο για να διαφύγει. Έτσι τις αμέσως επόμενες μέρες, χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούν ανενόχλητοι να διασχίσουν τα Τουρκικά σύνορα και να εγκατασταθούν στο εσωτερικό της Τουρκίας υπό την προστασία πιθανώς του πάντα φιλικού προς αυτούς καθεστώτος Ερντογάν.
   Όταν λοιπόν το ΝΑΤΟ αρχίσει ξανά τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και την αναμενόμενη επιχείρηση εκκαθάρισης της Ράκκα, είναι απίθανο ότι θα βρει κάτι εκεί για να εκκαθαρίσει. Η Ράκκα και η ευρύτερη περιοχή, θα είναι πιθανότατα άδειες από μαχητές, εξοπλισμό και στελέχη. Επιπροσθέτως, μετά από μια τέτοια μετακίνηση, το καθεστώς Ερντογάν θα διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό εκπαιδευμένων και εμπειροπόλεμων Ισλαμιστών μαχητών στην διάθεση του για να στελεχώσει τις υπό διάλυση Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και κυρίως τις ειδικές δυνάμεις που σχεδόν στο σύνολο τους συμμετείχαν στο πραξικόπημα και προφανώς δεν είναι πια της εμπιστοσύνης του τούρκου Προέδρου.
    Μαχητών την αγριότητα και βαναυσότητα των οποίων γνωρίζουμε όλοι πλέον πολύ καλά από την δράση τους στο Ιράκ και την Συρία, αλλά αυτή τη φορά θα διαθέτουν και υπερσύγχρονο εξοπλισμό, διοικητική μερίμνα, επικοινωνίες, και υποστήριξη βαρέων όπλων και αεροπορίας. Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι αυτοί, τότε θα πρέπει να περιμένουμε μέσα στις επόμενες βδομάδες με μήνες την εμφάνιση κάποιων νέων Τουρκικών σχηματισμών, στελεχωμένων σχεδόν στο σύνολο τους από Ισλαμιστές μαχητές και έμπιστους μαχητές του καθεστώτος, ο ρόλος των οποίων θα είναι αρχικά οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας εναντίων των Κούρδων και άλλων μειονοτήτων ή ανθρώπων που συνιστούν κίνδυνο ή εμπόδιο στο καθεστώς και την Ισλαμική του ατζέντα. Το τέλειο όπλο στα χέρια ενός αδίστακτου και φανατικού ηγέτη, σαν τον Ερντογάν.
   Σε δεύτερη φάση, ή ακόμα και παράλληλα, πολλά από αυτά τα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, θα μπορούν εκμεταλλευόμενα τις προσφυγικές ροές και την πιθανή βοήθεια του Τουρκικού καθεστώτος, να διεισδύσουν στην Ευρώπη με προφανείς κινδύνους για την ασφάλεια της. Η Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ οφείλουν να αυξήσουν στον μέγιστο βαθμό την επαγρύπνηση τους από εδώ και πέρα, ο καθένας στον τομέα που μπορεί, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια διαφυγή Ισλαμιστών Μαχητών από τα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας προς την Τουρκία και πολύ περισσότερο προς την Δύση.
    Σαν χώρα και σαν Ένωση, οφείλουμε να επανεξετάσουμε το θέμα των προσφυγικών ροών και της εγκατάστασης ατόμων προερχομένων από την Τουρκία στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ΕΕ. Ταυτόχρονα οι ΝΑΤΟϊκες δυνάμεις οφείλουν άμεσα να βρουν εναλλακτικές της βάσης του Ιντσιρλίκ (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιορδανία) έτσι ώστε οι επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και η επιτήρηση των νοτίων Τουρκικών συνόρων να μην σταματήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν το Ισλαμικό Κράτος καταφέρει να διαφύγει στην Τουρκία, τότε οι κίνδυνοι για την Ελληνική, Ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια θα είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που βιώναμε μέχρι σήμερα.

Πηγή: Ο επικίνδυνος Ερντογάν σώζει το Ισλαμικό Κράτος και ετοιμάζει την Φρουρά του http://mignatiou.com/2016/07/o-epikindinos-erntogan-sozi-to-islamiko-kratos-ke-etimazi-tin-froura-tou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου