Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Έλενας Χουσνή "ΧΡΥΣΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ Η πτώση μιας δυναστείας"



Πώς συνδέεται η δολοφονία της κόρης ενός επιχειρηματία με την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη;
Πίσω από τους στίχους κρύβεται η προσπάθεια αποτίναξης μιας εθνικής μάστιγας μέσα από κωδικοποιημένα μηνύματα, που τρεις άνθρωποι καλούνται να ανακαλύψουν τι σημαίνουν. Ενεχυροδανειστήρια που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια την εποχή της κρίσης, επιχειρήσεις που μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, σκοτεινά μυστικά μιας οικογένειας που κινεί τα νήματα του πλούτου…

Ένας μυστηριώδης συλλέκτης γραμματοσήμων «υπογράφει» δύο εγκλήματα ως ανταπόδοση σε ένα μεγαλύτερο, εθνικό.
Τα κομμάτια σιγά σιγά βρίσκουν τον συνεκτικό τους ιστό αποκαλύπτοντας στο μεταξύ υπόγειες διαδρομές ενοχής, παραπλάνησης, εκμετάλλευσης και προσωπικών τραγωδιών…

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Πάντοτε πίστευα πως μέσα σ’ ένα έγκλημα κρύβεται ένα άλλο, ένας γνωστός φόνος μπορεί να συγκαλύπτει πολλούς επιμέρους άγνωστους θανάτους.
Σπάνια τ’ ανθρώπινα πάθη είναι μονοδιάστατα.
Πολιτικό έγκλημα, έγκλημα μίσους, κρατικό έγκλημα.
Σαν τις ρώσικες μπάμπουσκες ο κάθε ένοχος καταχωνιάζει το μυστικό του μέσα στα μυστικά των άλλων (ένοχων ή και αθώων) ή και μέσα σε σκοτεινές ιστορικές περιόδους, με συνέπεια συχνά να χάνεται –στον χρόνο και στην πολυπλοκότητα– ο μίτος της αλήθειας, το δίκιο και το άδικο, το ηθικό και το ανήθικο.
Το ίδιο ισχύει –τηρουμένων των αναλογιών– με την Έλενα Χουσνή και τα μυθιστορήματά της. Μία σεμνή παιδαγωγός, με ποιητική φλέβα, δεν άφηνε να βγει στο φως η εγκληματολογική συγγραφική δημιουργική της φαντασία.
Τώρα όμως, με το νέο «ποιητικο-πολιτικό» της βιβλίο απελευθερώθηκε από τους πολλούς εαυτούς της και μας χάρισε ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής, έμπνευσης, σεφερικών ευαισθησιών και σαιξπηρικών παθών, εκδίκησης, διαφθοράς της εξουσίας, κι εντέλει προβληματισμού για τη σχετικότητα του Καλού και του Κακού (ή καλύτερα των καλών και των κακών ανθρώπων).
-         Γιάννης Πανούσης


Με το πρώτο βιβλίο της, «Στα Άδυτα των… δυτών» η Έλενα Χουσνή αποκάλυψε ένα σπουδαίο συγγραφικό ταλέντο στο αστυνομικό – πολιτικό μυθιστόρημα και στην παρουσίασή του στην Αθήνα της ευχήθηκα μια πετυχημένη συνέχεια. Με το νέο της βιβλίο, «Χρυσή Εκδίκηση», υπερέβαλλε τις προσδοκίες μας και με την πρωτοτυπία στην πλοκή του πέτυχε αυτό που είναι το όνειρο κάθε αστυνομικού συγγραφέα.
Προσωπικά το απήλαυσα. Και το συνιστώ ανεπιφύλακτα, όχι σαν ανάγνωσμα καλοκαιρινό, αλλά σαν βιβλίο που θα πάρει τη θέση του σαν κλασικό στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Και μπορώ ευθαρσώς ν` αναφωνήσω. Εγεννήθη παρ’ ημίν μια καινούρια μαιτρ του αστυνομικού μυθιστορήματος, το οποίο χάρη στα  βιβλία της Έλενας αναγεννάται!
-         Λέανδρος Ρακιντζής


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Έλενα Χουσνή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πέλλα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής», ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ως επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου, ενώ σήμερα είναι Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Σάμου. Διηγήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε συλλογικά έργα, ενώ το βιβλίο της «Άλικο σαν το...Αίμα» έλαβε το Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2012). Από την ΠΕΛ, εξ άλλου, έχει βραβευθεί με το Α΄ Βραβείο Θεατρικού Έργου (2009) και με το Γ΄ Βραβείο Μυθιστορήματος (2009). Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς.
Το 2014 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο «Στα άδυτα.. των δυτών» από τις εκδόσεις Δίαυλος ενώ τον Ιανουάριο του 2015 έγινε μέλος της ΕΛΣΑΛ (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου