Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Σκάνδαλο με την ιδιωτικοποίηση αεροδρομίου στην Φραγκφούρτη.

Διαστάσεις σκανδάλου έχει λάβει η υπόθεση της πώλησης του υπερχρεωμένου αεροδρομίου Φραγκφούρτης-Χαν σε κινέζους επενδυτές. Η διαδικασία πώλησης διεκόπη αφού διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις σε προθεσμίες πληρωμής για την αγορά οικοπέδων από την πλευρά της κινεζικής εταιρείας Shanghai Yiqian Trading (SYT).Επιπλέον η εταιρεία δεν είχε καταθέσει τα έγγραφα που απαιτούνται για την έγκριση της αγοράς των ποσοστών.Παράλληλα υπήρξαν και αμφιβολίες για την γνησιότητα των κινεζικών τραπεζικών εγγράφων.Το περιφερειακό αεροδρόμιο ανήκει κατά 82,5% στο κρατίδιο της Ρηνανίας Παλατινάτου και κατά 17,5% στο κρατίδιο της Έσσης. Η συμφωνία είχε γίνει μεταξύ της κινεζικής εταιρείας και
του δημοσίου της Ρηνανίας Παλατινάτου.

Τώρα η τοπική κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αντιμετωπίζοντας τα πυρά των μέσων ενημέρωσης αλλά κυρίως της αντιπολίτευσης. Στη συνεδρίαση της ολομέλειας του περιφερειακού κοινοβουλίου ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούμενος από Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Φιλελεύθερους (FDP) και Πράσινους δέχθηκε την έντονη κριτική των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιούλια Κλέκνερ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, αναφερόμενη στις εμπορικές κινήσεις της περιφερειακής κυβέρνησης και τις χαρακτήρισε «κατάντημα». Επιπλέον οι Χριστιανοδημοκράτες επιφυλάσσονται να καταφύγουν σε πρόταση δυσπιστίας, όπως επισήμανε η κ. Κλέκνερ χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν θα ζητηθεί και η συμβολή εξεταστικής επιτροπής.

Η πρωθυπουργός της Ρηνανίας Παλατινάτου Μάλου Ντράιερ από την άλλη πλευρά αναγνώρισε το λάθος της κυβέρνησής της και παραδέχτηκε την «πικρή» όπως είπε αλήθεια, ότι «έγινε ένα πολύ άσχημο λάθος».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κινεζική εταιρεία για την οποία δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρο πια πως είχε εγκληματικές προθέσεις».

Παρ' όλο το σκάνδαλο, η κ. Ντράιερ δεν θεωρεί ότι η υπόθεση θα πρέπει να έχει προσωπικές συνέπειες για την ίδια ή για κάποιο άλλο μέλος της κυβέρνησης. «Μπορέσαμε να σταματήσουμε τις διαδικασίες εγκαίρως», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου