Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Αναθεώρηση… μπάχαλο και στον «Καλλικράτη»



Να ανοίξει κουβέντα «συνταγματικής» αναθεώρησης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθεί η κυβέρνηση, αλλά μέχρι στιγμής το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ξεσπάσει άγριος καβγάς με βαριές κουβέντες ανάμεσα σε προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ!…
«Αφού παραιτήθηκες, κάτσε στην καρέκλα σου!» ήταν η φράση που εκστόμισε χθες ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της
Ενωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) και έβαλε φωτιά στον αποδέκτη της Σπύρο Τζόκα, αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας: «Για πρόσεξε! Σε υποστήριξα και σε έβγαλα περιφερειάρχη! Το λέω σε όλους: Εγώ τον έβγαλα περιφερειάρχη! Έχει το θράσος! Όλοι ήθελαν να τον καθαρίσουν! Έπρεπε να με ευχαριστεί και να με σέβεται», φώναζε επί ώρα μέσα στην αίθουσα ο κ. Τζόκας, πρώην δήμαρχος Καισαριανής που εξελέγη το 2014 με το ψηφοδέλτιο της Ρένας Δούρου.
Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή οι 325 δήμοι και οι 13 περιφέρειες, είναι από εκείνους που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ισχυρή παρουσία και αυτό το δεδομένο είναι κάτι που μονίμως ενοχλεί την κυβέρνηση. Ειδικά στο επίπεδο των περιφερειών όπου η συγκέντρωση της εξουσίας είναι πιο πυκνή και τα κονδύλια μεγαλύτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στην Αττική και τα Ιόνια Νησιά. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ όμως, ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τελικά πέντε άτομα, δηλαδή τους δύο περιφερειάρχες Ρένα Δούρου και Θ. Γαλιατσάτο, τον αντιπεριφερειάρχη Σ. Τζόκα και δύο περιφερειακούς συμβούλους της μειοψηφίας, τον Ν. Πατσαρίνο (Μεσσηνία) και Ν. Στουπή (Εύβοια).
Η κ. Δούρου ουδέποτε έδειξε να θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τη δουλειά που γίνεται σε επίπεδο συλλογικής εκπροσώπησης στην ΕΝΠΕ, όπου πρόεδρος εξελέγη το 2014 ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. Παρά το γεγονός ότι με κάθε αφορμή μιλά το τελευταίο διάστημα για την ανάγκη «οδικού χάρτη άμεσα υλοποιήσιμων μεταρρυθμίσεων του κράτους και του Δημοσίου», άφησε την παράταξη στην οποία συμμετέχει να παραπαίει.
Όταν προσφάτως η κυβέρνηση Τσίπρα και το υπουργείο Εσωτερικών ανήγγειλαν ότι ξεκινούν διάλογο για αλλαγές στον «Καλλικράτη», η ΕΝΠΕ έστειλε τρεις εκπροσώπους στην πολυμελή επιτροπή που συνεστήθη: τον κ. Τζόκα από την παράταξη ΣΥΡΙΖΑ και τους Δ. Μαραβέγια και Γιάννη Σγουρό. Κανείς δεν ήταν εν ενεργεία περιφερειάρχης και αυτό ήταν κάτι που ο κ. Σγουρός χαρακτήρισε λάθος στη χθεσινή περιπετειώδη συνεδρίαση, υποβάλλοντας την παραίτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου