Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Η ψευδαίσθηση της άρσης των capital controls με τα 840 Ευρώ το δεκαπενθήμερο.

Νέο τοπίο ορίζεται σταδιακά στην καθημερινότητα των Ελλήνων όσον αφορά τις τραπεζικές τους συναλλαγές.Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενέκρινε την εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χαλάρωση των capital controls η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων, και αύξηση του ορίου ανάληψης. Ωστόσο ας μην βιαζόμαστε να... χαρούμε.Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μπορούμε πλέον να κάνουμε ανάληψη 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδων αντί του περιοριστικού 420 εβδομαδιαίως, κάτι που σημαίνει πως δεν αυξάνεται το όριο ανάληψης, αλλά ο χρονικός περιορισμός.


Είχε προηγηθεί, από την περασμένη εβδομάδα, η προαναγγελία της «χαλάρωσης» των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Εκεί, παρουσιάζοντας στο Σώμα την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, ο κ. Στουρνάρας είχε μιλήσει για τις αλλαγές στα capital controls, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

-Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

-Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.

-Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

-Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

-Αύξηση στα όρια των υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20 χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα).

Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1, ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

Αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ με το οποίο θα τεθούν σε ισχύ τα παραπάνω μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου