Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Η ακινησία μπροστά στην TV αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής



Η υπερβολική ακινησία μπροστά την τηλεόραση μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από θρόμβο αίματος στον πνεύμονα, προειδοποιούν Ιάπωνες επιστήμονες. Η σχετική μελέτη διεξήχθη σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές και έδειξε πως η αύξηση αυτή είναι δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή όσο περισσότερη τηλεόραση βλέπει κανείς, τόσο το χειρότερο. Έτσι, η αύξηση ξεκινά από το 40% για τις πρώτες δύο ώρες τηλεθέασης για να
υπερδιπλασιαστεί μετά τις πέντε ώρες ημερησίως.
Ωστόσο επειδή η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από την εισαγωγή των λάπτοπ και των υπηρεσιών απεριόριστης πρόσβασης σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, οι ερευνητές εκτιμούν πως ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Circulation», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), παρακολούθησαν επί 19 χρόνια την πορεία της υγείας 86.024 συμπατριωτών τους, οι οποίοι είχαν ηλικία άνω των 40 ετών την περίοδο 1988-1990 που δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία τους, οι θάνατοι από πνευμονική εμβολή ήταν 2,8 ανά 100.000ανθρωποέτη στους εθελοντές που έβλεπαν κάτω από 2,5 ώρες τηλεόραση την ημέρα και 4,8 ανά 100.000 ανθρωποέτη σε όσους έβλεπαν 2,5 έως 4,9 ώρες τηλεόραση την ημέρα.

Αντίστοιχα, σε όσους υπερέβαιναν τις 5 ώρες τηλεόρασης ημερησίως, η αναλογία ήταν 8,2 θάνατοι ανά 100.000 ανθρωποέτη.

Τα ανθρωποέτη είναι μία μονάδα μέτρησης η οποία στην Επιδημιολογία περιγράφει την επίπτωση (συχνότητα) ενός νοσήματος σε μία συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα και σε ορισμένο αριθμό ετών. Ουσιαστικά, είναι το άθροισμα του χρόνου παρακολούθησης καθενός από τα άτομα ενός συγκεκριμένου δείγματος που υπόκεινται στον κίνδυνο ανάπτυξης συγκεκριμένης νόσου.

Η πνευμονική εμβολή είναι μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση, η οποία δίχως θεραπεία μπορεί να κοστίσει τη ζωή. Συνήθως αρχίζει από έναν θρόμβο αλλού στο σώμα (κυρίως στις φλέβες που βρίσκονται βαθιά στα πόδια ή στην πύελο), τμήμα του οποίου αποσπάται από την αρχική θέση και φθάνει στον πνεύμονα όπου αποφράσσει κάποια αρτηρία.

Αυτό έχει ως συνέπεια να διακόπτεται η αιμάτωση του τμήματος του πνεύμονα που τροφοδοτείται από τη συγκεκριμένη αρτηρία και να σταματά η λειτουργία του, γεγονός που μειώνει την οξυγόνωση του οργανισμού.

Υπολογίζεται ότι 430.000 Ευρωπαίοι παθαίνουν ετησίως πνευμονική εμβολή και ότι το περίπου 10% των ασθενών χάνουν τη ζωή τους μέσα στην πρώτη ώρα από την εκδήλωσή της. Ωστόσο η άμεση έναρξη αντιπηκτικής αγωγής μειώνει τη θνησιμότητα σε κάτω από 5% των ασθενών.

«Η συχνότητα της πνευμονικής εμβολής αυξάνεται με την καθιστική ζωή, γι’ αυτό έχει ζωτική σημασία να λαμβάνουν οι τηλεθεατές μέτρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χιρογιάσου Ίσο, καθηγητής Επιδημιολογίας & Δημοσίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα.

«Συνιστάται να σηκώνονται τουλάχιστον μία φορά την ώρα για να περπατήσουν λίγο και να τεντωθούν, καθώς και να τεντώνουν και να χαλαρώνουν τους μυς των ποδιών επί πέντε λεπτά ανά ώρα που βλέπουν τηλεόραση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου