Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Τα 15 προαπαιτούμενα-φωτιά που ίσως προκαλέσουν εκλογές το φθινόπωρο.



Η μίνι αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου αναγκάζει την κυβέρνηση να επισπεύσει το κλείσιμο κρίσιμων ζητημάτων που θα επιτρέψουν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη.
Ετσι, εντός του τρέχοντος μήνα θα πρέπει να προχωρήσουν τα 15 προαπαιτούμενα ώστε να υπάρχει σαφής πρόοδος μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών,
βέβαια, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και πλήρης ετοιμότητα απαιτείται και για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, καθώς εκκρεμεί το ουσιαστικό τμήμα που είναι οι εκταμιεύσεις. Επίσης, εντός του τρέχοντος μήνα θα δημοσιευτούν κρίσιμα οικονομικά δεδομένα που θα κρίνουν το αν θα χρειαστούν προσαρμογές στην οικονομική πολιτική κατά το δεύτερο εξάμηνο, ώστε να επιτευχθούν οι βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι (πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% μέσα στο τρέχον έτος). Στον κατάλογο με αυτά τα δεδομένα, περιλαμβάνεται η πορεία του ΑΕΠ κατά το β' τρίμηνο, αλλά και η εξέλιξη των φορολογικών εσόδων τον Ιούλιο.
Σε αυτήν τη φάση δεν είναι καθόλου σαφές ότι το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου θα είναι αυτό που θα αποδεσμεύσει το υπόλοιπο ποσό της πρώτης αξιολόγησης, ωστόσο μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να ολοκληρωθεί αφενός το υπόλοιπο της πρώτης αξιολόγησης, η β' αξιολόγηση και η διευθέτηση του χρέους.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, θα πρέπει:
- Να ασφαλίζονται όλοι οι μικροεπαγγελματίες με το μοντέλο του ΟΑΕΕ, δηλαδή να πληρώνουν σε εισφορές σχεδόν το 27% του φορολογητέου εισοδήματός τους μόνο για κύρια ασφάλιση και υγεία. Με το ισχύον σύστημα, μικροεπαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ έχουν το προνόμιο να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, με χαμηλότερες εισφορές για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι έχουν εξασφαλίσει πιο μακρά περίοδο προσαρμογής. Τώρα όμως θα αναγκαστούν να πληρώνουν το 27% του εισοδήματός τους από την 1η ημέρα.
- Να διορθωθεί η κλίμακα των εκπτώσεων που έχει νομοθετηθεί για τις ασφαλιστικές εισφορές γιατρών, δικηγόρων, οικονομολόγων, μηχανικών κ.λπ. Οι εκπτώσεις κυμαίνονταν από 5%-50% ανάλογα με το εισόδημα
- Αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης για την καταβολή του κατ' αποκοπή ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης.
Παράλληλα, στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου, με την τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η πώληση του ΑΔΜΗΕ, αλλά και η εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ του management για τροποποίηση των τιμολογίων.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώνει την πορεία της οικονομίας στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου στις 12 Αυγούστου. Η ύφεση του β' τριμήνου θα καθορίσει και τον ρυθμό ανάπτυξης που θα πρέπει να ανακτήσει η οικονομία στο β' εξάμηνο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί (ύφεση 0,3% για ολόκληρο το έτος).
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η Γενική Γραμματεία Εσόδων αναμένεται να έχουν από μεθαύριο Τετάρτη και την εικόνα για τα φορλογικά έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι το εξάμηνο έκλεισε με υπέρβαση στόχου περίπου 750 εκατ. ευρώ, αλλά ο Ιούλιος είναι καθοριστικός μήνας, καθώς ο εισπρακτικός στόχος ξεπερνά τα πέντε δισ. ευρώ.
Μέσα στον Αύγουστο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επιλογή των νέων διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες, ενώ θα πρέπει να οριστεί θα πρέπει να ορίσει και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα, θα πρέπει πρέπει να επιλεγεί και το διοικητικό συμβούλιο της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.
Τέλος, στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, οι θεσμοί έχουν ζητήσει να μεταβιβαστεί άμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ το πακέτο των μετοχών του ΟΤΕ, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες πώλησής του στην Deutshe Telekom έναντι ποσού άνω τψν 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, απομένει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την 35ετή παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας οδού, αλλά και των τριών κάθετων αξόνων. Η προκήρυξη θα πρέπει να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου