Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Νέος γύρος αντιπαράθεσης για τις άδειες των καναλιών



Νέα κόντρα ξέσπασε σήμερα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία άρχισε με την ερώτηση 13 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για το διαγωνισμό.
Ποτέ δεν ελήφθη απόφαση να αναλάβει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τον διαγωνισμό και την ηλεκτρονική δημοπρασία, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη. «Μάλλον τα δημοσιεύματα δεν είναι έγκυρα», ανέφερε.

Μιλώντας στην ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης, ο ίδιος τόνισε πως «τον διαγωνισμό τον έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Τύπου», η οποία «και ορθώς» ζήτησε την συνδρομή του υπουργείου Υποδομών, εποπτευομένων φορέων του υπουργείου αλλά και ανεξάρτητων αρχών όπως η ΕΕΤΤ.

Η ερώτηση της Ν.Δ. για τις τηλεοπτικές άδειες

Νωρίτερα, 13 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση προς τους Χρήστο Σπίρτζη, Νίκο Παππά και Νίκο Παρασκευόπουλο υποστηρίζοντας ότι ο διαγωνισμός έχει στόχο τον κυβερνητικό έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
Ισχυρίστηκαν πως «η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την κατακύρωση των τεσσάρων αδειών προκαλεί θυμηδία».
Ανέφεραν δε ότι η δήθεν ηλεκτρονική δημοπρασία, που σχεδιάζει η Ε.Ε.Τ.Τ., τελικά δεν είναι και τόσο ηλεκτρονική με αποτέλεσμα να εγείρονται συνθήκες αδιαφάνειας και διαβλητότητας της όλης διαδικασίας».
Οι βουλευτές διερωτώνταν γιατί η κυβέρνηση προχώρησε τη διαδικασία χωρίς να έχει κριθεί από το ΣτΕ η συνταγματικότητα της απόφασης με την οποία αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες από το ΕΣΡ, κάτι που, όπως αναφέρουν, απομειώνει το κύρος του διαγωνισμού.
Αναρωτιόνταν ακόμη «για ποιο λόγο ζητά συμπληρωματική γνωμοδότηση τη στιγμή που ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών βρίσκεται σε εξέλιξη;»

«Ο διαγωνισμός συνεχίζεται απρόσκοπτα»

Για «προσπάθεια  των  γνωστών  κύκλων  με  κύριο  όχημα  τους  βουλευτές  της  αξιωματικής  αντιπολίτευσης  να  δημιουργήσουν  εσφαλμένες  εντυπώσεις  και  να  παραπληροφορήσουν  την  κοινή  γνώμη  ως  προς  τη  νομιμότητα  διεξαγωγής  της  δημοπρασίας  για  την  αδειοδότηση  των  τηλεοπτικών  σταθμών» κάνει λόγο η κυβέρνηση.
Απαντώντας στη Συγγρού η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση  όφειλε  να  μην  ολοκληρώσει  τον  διαγωνισμό  αυτό  πριν  αποφανθεί  το  Συμβούλιο  της  Επικρατείας  σχετικά  με  τη  νομιμότητά  του».
«Το  επιχείρημα  αυτό  καταρρέει  με  μόνη  την  ανάγνωση   των  πρόσφατων  αποφάσεων  του  Συμβουλίου  της  Επικρατείας, που  απέρριψαν  στο  σύνολό  τους  τις  αιτήσεις  ασφαλιστικών  μέτρων  των  τηλεοπτικών  σταθμών  που  επεδίωκαν  να  ανασταλεί  η  διαγωνιστική  διαδικασία, όπου  αναφέρεται  επί  λέξει  ότι  συντρέχουν  εν  προκειμένω – κατά  τα  βασίμως  προβαλλόμενα  και  από  τη  Διοίκηση – επιτακτικοί  λόγοι  δημοσίου  συμφέροντος  που  επιβάλλουν  την  ταχεία  ολοκλήρωση  της  επίμαχης  διαγωνιστικής  διαδικασίας.
Τέλος, σημειώνεται πως «η κυβέρνηση  σεβόμενη  τις  αποφάσεις  του  Ανώτατου  Δικαστηρίου και  τις  σχετικές  δεσμεύσεις  της  μεριμνά  για  την  απρόσκοπτη  ολοκλήρωση  του  διαγωνισμού».
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου