Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Διορία μέχρι 10 Οκτωβρίου, με αγκάθια υπερταμείο - τράπεζες



Αναβολή μέχρι και την ολοκλήρωση του συνόλου των 15 προαπαιτούμενων πήρε σήμερα η εισήγηση της ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (EWG) για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ.
AdTech Ad
Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλαράκης δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση του συνόλου των 15 προαπαιτούμενων μέχρι και το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου και τόνισε ότι η καθυστέρηση των τριών τελευταίων προαπαιτούμενων οφείλεται σε τεχνικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους που δεν δικαιολογεί νέα παράταση για να ολοκληρωθούν.

Ειδικότερα , το θέμα της ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το θέμα του μηδενισμού του λογαριασμού του τέλους των ΑΠΕ, σε βιομηχανικούς χρήστες της ΔΕΗ θα μπούν σε νομοσχέδιο που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες. Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού τόνισε ότι θα εκκινήσει τις επόμενες μέρες.
Ο κ. Χουλαράκης παρουσίασε το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τρίτη με το οποίο έκλεισαν άλλα 8 προαπαιτούμενα καθώς και την κύρωση της σύμβασης του Ελληνικού από την Βουλή την προπερασμένη Πέμπτη.
Σημείωσε επίσης, ότι μετά από έντονη διαβούλευση που διήρκεσε όλο το καλοκαίρι έχουν πλέον ολοκληρωθεί όλα τα δύσκολα προαπαιτούμενα όπως η στελέχωση, του εποπτικού συμβουλίου και η απόφαση για τις ΔΕΚΟ που θα περάσουν στο υπεραταμείο αποκρατικοποιήσεων για το οποίο διαβεβαίωσε ότι θα είναι λειτουργικό στις αρχές του 2017.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται και το άλλο μεγάλο θέμα που αφορά την αξιολόγηση των διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Πάντως στο θέμα των τραπεζών και του υπερταμείου ασκήθηκε και η εντονότερη κριτική για καθυστερήσεις αφού οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες θεώρησαν ότι είναι θέματα που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Χουλιαράκης παρουσίασε και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 με προβλέψεις για υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για φέτος.
Από εδώ και πέρα θα πρέπει οι διαδικασίες να τρέξουν ώστε το σύνολο των 15 προαπαιτούμενων ώστε να προλάβει να συγκληθεί νέο EWG μέσα στις επόμενες ημέρες που θα πιστοποιηθεί την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων για την Ελλάδα και να κάνει θετική εισήγηση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ.
Στην συνεδρίαση ήταν παρών και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος παρουσίασε και την λύση για το χρέος με σημείο αναφοράς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που συμφωνήθηκαν στις 24 Μαΐου και θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών τόνιζε πριν λίγη ώρα ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει κανονικά και η δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου, όταν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στη Αθήνα.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου