Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ανατροπές σε ΕΕ - Γερμανία από τον εκλογικό κατήφορο της Μερκελ



Πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να δρομολογήσει στη Γερμανία αλλά και την Ευρώπη η νέα δεινή εκλογική ήττα που υπέστη η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, αυτή τη φορά στο κρατίδιο του Βερολίνου, αλλά και το εντυπωσιακό 13,6% που απέσπασαν οι ακροδεξιοί του αντι- μεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που για πρώτη φορά θα εκπροσωπηθούν στο τοπικό κοινοβούλιο με 22 βουλευτές.




Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά του μετά την ενοποίηση, πτώση που αποδίδεται στην ανησυχία για την μεταναστευτική πολιτική της.
Τα exit polls μετά τη λήξη της ψηφοφορίας δίνουν στους Χριστιανοδημοκράτες 17,9%, από 23,3% στις προηγούμενες εκλογές του 2011, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 22% και τεράστιες απώλειες της τάξης του 6,3% . Οι Σοσιαλδημοκράτες προσανατολίζονται πλέον στη διάσπαση της μεγάλης συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες στην τοπική κυβέρνηση της γερμανικής πρωτεύουσας.


Το νέο εκλογικό πλήγμα της Μέρκελ είναι το δεύτερο σε δύο εβδομάδες, έπειτα από την αποτυχία της στο ανατολικό κρατίδιο Μακλεμβούργου- Πομερανίας. Οι απανωτές αποτυχίες έχουν εγείρει αμφιβολίες για το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ, όμως το κόμμα της έχει λιγοστές εναλλακτικές λύσεις για ηγέτη, συνεπώς η υποψηφιότητά της θεωρείται πάλι δεδομένη.
Στον τοίχο η Μέρκελ για το προσφυγικό
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, οι αντίστοιχες επιθέσεις στο Βέλγιο και την Νίκαια στη Νότια Γαλλία, και οι σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία την παραμονή της πρωτοχρονιάς, οι επιθέσεις στη Βαυαρία τον περασμένο Ιούλιο, ήταν τα κύρια γεγονότα που εκτιμάται ότι οδήγησαν στο AfD χιλιάδες ψηφοφόρους της γερμανικής ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, ρίχνοντας κατά 5,4 μονάδες τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών.
Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το προσφυγικό όχι μόνο δεν απομάκρυνε τους ψηφοφόρους από την κάλπη αλλά τους ώθησε να πάρουν μέρος και να εκφράσουν άποψη με την ψήφο τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2011 η συμμετοχή έφτασε στο 60%, εκτινάχθηκε στο 66% στις κάλπες της Κυριακής.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Δεν είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα στο Βερολίνο, Θεωρώ ότι ειναι επικίνδυνο να μεταφέρουμε το αποτέλεσμα του Βερολίνου σ επανεθνικό επίπεδο» εκτιμά με δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ZDF ο Μίκαελ Γκρόσε Μπρέμερ, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών.
Ο πρόεδρος των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προτιμά να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και αγνοεί το γεγονός ότι το AfD πήρε διψήφιο ποσοστό την πρώτη φορά που πήρε μέρος σε εκλογές. «Φυσικά δεν είμαστε χαρούμενοι που κέρδισαν έδρες στην τοπική βουλή αλλά σχεδόν το 90% των Βερολινέζων δεν χήφισαν το AfD» είπε ο Γκάμπριελ.
Πιέσεις από τους Βαυαρούς σε όλα τα μέτωπα
Το ζητούμενο είναι τώρα, εάν και μετά την νέα ήττα, η Αγκελα Μέρκελ θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την πολιτική των ανοικτών θυρών απέναντι στους πρόσφυγες, μια πολιτική που ήδη δέχεται επικρίσεις από το αδελφό κόμμα των συντηρητικών Βαυαρών Χριοστιναοκοινωνιστών (CSU). Και μάλιστα όταν έχουν απομείνει ακριβώς 12 μήνες έως τις γενικές εκλογές.
Ηδη οι Χριστιανοκοινωνιστές έδειξαν τα δόντια τους μετά την κατακρήμνιση της Μέρκελ προ δύο εβδομάδων στο ανατολικό κρατίδιο του Μακλεμβούργου-Πομερανίας. Το Βαυαρικό Κόμμα προέτρεψε την καγκελάριο να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο μεταναστευτικό, λαμβάνοντας μέτρα όπως η επιβολή ορίου για την υποδοχή 200.000 μεταναστών καθ' έτος. Η Μέρκελ απέκρουσε την πρόταση κι υπεραμύνθηκε της θέσης της να εξευρεθεί μία πανευρωπαϊκή λύση στη μεταναστευτική κρίση, μέσω της θωράκισης των εξωτερικών συνόρων, ενθαρρύνοντας συμφωνίες με χώρες όπως η Τουρκία και μέσω του επιμερισμού της φιλοξενίας των προσφύγων σε όλες τις χώρες στην Ευρώπη.
Κοινό μέτωπο Σόιμπλε - CSU για Ελλάδα και δημοσιονομικά
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι δημόσιες αντιδράσεις των Βαυαρών «αδελφών» και σε ότι αφορά την οικονομία στην Ευρώπη και ειδικότερα για την Ελλάδα. Στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, οι βουλευτές του CSU είναι οι πιο σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του συμφώνου σταθερότητας και της - χωρίς παρακλήσεις – εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Τον προηγουμενο χρόνο τόσο η Αγκελα Μέρκελ όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαν περάσει δύσκολες ώρες στις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης, με τους Βαυαρούς να επιμένουν ότι το Βερολίνο δεν πρέπει να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στην σκληρή γραμμή.
Οι Βαυαροί δεν είναι μόνοι τους σε αυτήν την εσωκομματική κόντρα καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όχι απλώς συμμερίζεται τις απόψεις τους αλλά και είναι αποφασισμένος να τις υπερασπισθεί δυναμικά εντός της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και με το βλέμμα στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2018.
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου