Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Αποπροσανατολισμός



Της ΑΛΙΚΗΣ ΧΑΤΖΗ
 Η λέξη είναι παλαιά… Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης παραμένει μία από τις τρέχουσες μεθοδεύσεις της εκάστοτε εξουσίας. Και καθώς η έννοια της εξουσίας, διαχέεται σήμερα, ανάμεσα στην κυβέρνηση, τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ), τις διωκτικές αρχές αλλά και λογής άλλους μηχανισμούς, έπεται ότι ο αποπροσανατολισμός αυτός επιχειρείται σε πολλαπλά επίπεδα.

Γράφω και συγκρατώ ένα παλαιό άρθρο του Μάριου Πλωρίτη, με σημείο αναφοράς τους «Ιππής» του Αριστοφάνη… Ενώ συνεδρίαζε η Βουλή (της αρχαίας Αθήνας), ξαφνικά ανέβηκε στο «βήμα» ο αλλαντοπώλης της γειτονιάς για να ανακοινώσει ότι ποτέ άλλοτε δεν πουλήθηκαν αντζούγιες τόσο φθηνές! Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο αρχηγός του «κυβερνώντος κόμματος», ο μέγας δημαγωγός Παφλαγών (Κλέων), πρότεινε να θυσιαστούν αμέσως εκατό βόδια στη θεά, γι’ αυτή τη μεγάλη της εύνοια στον αθηναϊκό λαό… Κι ενώ οι πάντες ήταν έτοιμοι να ορμήσουν στην ψαραγορά, κάποιος θυμήθηκε ότι έξω από την αίθουσα του βουλευτηρίου περίμεναν οι πρέσβεις των Λακεδαιμονίων ( «Για λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα», θα έλεγε ο Καβάφης…) για να συζητήσουν το καυτό θέμα της ανακωχής…
Το «μήνυμα» του Αριστοφάνη ήταν και παραμένει όχι μόνο επίκαιρο, αλλά και εξαιρετικά διδακτικό: όταν η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, όταν η κοινωνία ματώνει και λυγά από τους φόρους και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαπιστώνουν κυβερνητική ανημποριά και απραξία, κανείς δε νομιμοποιείται ν’ ασχολείται με σαρδέλες ή αντζούγιες! Και όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει τις τελευταίες τρεις ημέρες με το χαμηλοτάτης ποιότητας σώου της κυβέρνησης γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σκοτώνει την διαπλοκή κι αλλάζει την χώρα μας, μετατρέποντας την από «Μπανανία» ( δηλώσεις Ρ. Σβίγκου, κομματική εκπρόσωπος Τύπου) σε… κράτος δικαίου και τάξης ( βλ. κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη). Για «πρώτη φορά» ήττα της διαπλοκής στην χώρα μας, θα μιλήσει στον «πανηγυρικό» του λόγο στην ΔΕΘ κι ο πρωθυπουργός… εξαγγέλλοντας, τον ερχομό της «πρώτης φορά, δίκαιης Ανάπτυξης»! Κι αν αυτό δεν είναι αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, οι λέξεις έχουνε χάσει πια το νόημά τους και ας περιμένουμε να τις αντικαταστήσει –κι αυτές– η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τις δικές της, «πρώτη φορά, ηθικές». Διότι, μόνο Αυτή (ο πρωθυπουργός κι οι υπουργοί) εκφέρει τον ορθό λόγο, το λόγο της επαναστατικής αποκαλύψεως, τη μοναδική αλήθεια. Άρα, μόνο κρίνει – δεν κρίνεται. Κάθε επίκριση σε βάρος της αποτελεί έγκλημα καθοσιώσεως.
Λυπάμαι, αλλά αυτή η «προχωρημένη» αντίληψη, που κυκλοφορεί τόσο ανεύθυνα κι εγκληματικά, και θέλει τους Τσίπρα, Παππά, Γεροβασίλη, Τσακαλώτο, Χουλιαράκη, κλπ. να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, «έτσι», γιατί είναι «ηθικά ανώτεροι» από όλους τους προηγούμενους, αλλά κι όσους διαθέτουν κριτική σκέψη και τολμούν να την διατυπώσουν, είναι άκρως επικίνδυνη! Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες θα χτυπούσαν νύχτα – μέρα τις καμπάνες για ν’ αποτραπεί η προσπάθεια εκφασισμού της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου