Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Αλέκος μήνυσε τη "Μακεδονία" γιατί αποκάλυψε το πολιτικό παρελθόν του.



Πόσο κοστολογείται «το σύνολο της προσωπικής, οικογενειακής αλλά και της συλλογικής και πολιτικής πορείας» ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ; Σύμφωνα με την αγωγή την οποία έχει καταθέσει σε βάρος της «Μακεδονίας» ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης μία εύλογη αποζημίωση «ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης» για όλα τα ανωτέρω περιγραφέντα είναι ένα ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ.
Τόσα ζητά από την ιδιοκτησία της εφημερίδας και από δύο πρώην συναδέλφους του, καθότι ο κ. Τριανταφυλλίδης εργαζόταν ως δημοσιογράφος, πριν να εκλεγεί βουλευτής. Όμως μη νομίζετε ότι ο επί σειρά ετών κρατικοδίαιτος -και μάλιστα εις τριπλούν- δημοσιογράφος αποτιμά τόσο χαμηλά την αξία της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής πορείας του. Με ανάλογη αγωγή του σε βάρος συναδέλφου της εφημερίδας «Έθνος» ο βουλευτής ζητά άλλα 100.000 ευρώ, δηλαδή σύνολο 200.000 και βλέπουμε…

Τα δίδακτρα
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όταν τον περασμένο Ιανουάριο δημοσίευσε σε δύο συνέχειες άρθρο στην «Αυγή» σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην παιδεία. Σε αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι μαθητές να καλύπτουν όλες τις μαθησιακές τους ανάγκες και όχι μόνο μέσα στο σχολείο στη διάρκεια του πρωινού τους ωραρίου και να αποδεσμευτούν πλήρως από κάθε επιπλέον δράση που σχετίζεται με το σχολικό έργο και κοστίζει στους ίδιους και στην οικογένειά τους τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα». Τα πέραν του ωραρίου φροντιστηριακά μαθήματα που ουσιαστικά πρότεινε ο βουλευτής θα γίνονται από αριστεύσαντες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι «θα έχουν πλεονάζουσες αποδοχές από τη συνδρομή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων μέσα από μία διαδικασία δίκαιης-αναλογικής επιβάρυνσης με βάση τη φορολογική τους δήλωση». Μάλιστα ο κ. Τριανταφυλλίδης, καίτοι φιλόλογος, απέδειξε ότι διαθέτει και άριστες μαθηματικές γνώσεις, προσδιορίζοντας επ’ ακριβώς ποια θα ήταν «η δίκαιη-αναλογική επιβάρυνση» για κάθε οικογένεια. Συγκεκριμένα πρότεινε «για κάθε τμήμα των 25 μαθητών Χ 60 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο (από 0 ευρώ για την άνεργη-άπορη οικογένεια μέχρι 120 ευρώ για την εύπορη οικογένεια) αποδίδει 15.000 ευρώ τν χρόνο. Επιβάρυνση για κάθε μαθητή/οικογένεια η μέση καταβολή των 60 ευρώ Χ 10 μήνες = 600 ευρώ το χρόνο».


Η παρουσίαση στον τύπο…
Όπως με περισσή σαφήνεια προκύπτει από τα ανωτέρω, ο κ. Τριανταφυλλίδης πρότεινε ξεκάθαρα την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία, προκειμένου να καλυφθούν οι πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εξωσχολικές ανάγκες των μαθητών. Έτσι το αντιλήφθηκαν όλα τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και όλα τα κόμματα, μηδέ του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρουμένου. Ο μόνος που εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να το αντιλαμβάνεται διαφορετικά είναι ο ίδιος ο συντάκτης του άρθρου. Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από την καθολική κατακραυγή που προκάλεσαν οι προτάσεις του και το μπαράζ επικρίσεων που δέχθηκε από συντρόφους και αντιπάλους.

Όλα τα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και αυτά τα οποία θεωρούνται φίλα προσκείμενα προς την κυβέρνηση, παρουσίασαν την πρόταση του κ. Τριανταφυλλίδη ως επιβολή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το TVXS, το οποίο ανήκει ως γνωστόν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, παρουσίασε την είδηση υπό τον τίτλο «Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ‘συνδρομή’ στο δημόσιο σχολείο και το κόμμα τον αδειάζει». Η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσίασε το θέμα υπό τον τίτλο «Τριανταφυλλίδης: δίδακτρα στα σχολεία και επαναξιολόγηση» και στην εισαγωγή του ρεπορτάζ αναφέρει: «Την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία, καθώς και την επαναξιολόγηση από μηδενική βάση του τρόπου επιλογής, μέσω ΑΣΕΠ, δασκάλων - καθηγητών που επελέγησαν πριν από δεκαπέντε χρόνια προτείνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘Αυγή’». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι «το άρθρο έκανε το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας την αγανάκτηση εκατοντάδων εκπαιδευτικών».
Η είδηση στο «Κουτί της Πανδώρας» παρουσιάστηκε ως εξής: «Το γύρο του διαδικτύου έκανε σήμερα η πρόταση περί επιβολής ‘συνδρομής’ στα δημόσια σχολεία, με στόχο να καταπολεμηθεί η ‘παραπαιδεία’, που εξέφρασε με άρθρο του στην ‘Αυγή’ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο πολλές αλλά και τόσο έντονες, που προκάλεσαν την αντίδραση της Ράνιας Σβίγκου αλλά και του ίδιου του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη».

…και το άδειασμα από το ΣΥΡΙΖΑ
Οι προτάσεις του κ. Τριανταφυλλίδη προκάλεσαν αντιδράσεις ακόμη και από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης χαρακτήρισε τις προτάσεις του κ. Τριανταφυλλίδη «προσωπικές θέσεις, που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «ο εθνικός και κοινωνικός διάλογος διεξάγεται, ώστε να γίνει πράξη η συνταγματική επιταγή για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο, στο οποίο όλοι οι μαθητές θα φοιτούν χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις». Το άρθρο σχολίασε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας λέγοντας πως «οι απόψεις του κ. Τριανταφυλλίδη είναι προσωπικές και ο κάθε βουλευτής παίρνει την ευθύνη για ό,τι δηλώνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά είναι διαχρονικά υπέρ της αναβαθμισμένης δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης».

«Η διασφάλιση του δημόσιου-δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης βασική δέσμευση της Αριστεράς. Προχωράμε σε περισσότερο, καλύτερο δημόσιο σχολείο», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου με tweet της στον προσωπικό λογαριασμό της. Η δε Ελευθερία Χατζηγεωργίου, συνυποψήφιά του στην Α’ Θεσσαλονίκης και νυν συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε γράψει στο facebook: «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να κατανοήσουν ότι, καθώς περνούν από το περιστύλιο της Βουλής, δεν αποκτούν ταυτόχρονα γνώση επί παντός επιστητού. Γι’ αυτό τους παρακαλούμε τα ‘καταπληκτικά’ τους ιδεάκια να τα συζητάνε με τον εαυτό τους και μόνο».
Μετά το μπαράζ αποδοκιμασιών ο κ. Τριανταφυλλίδης εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «παραποίηση» των προτάσεών του. Ακόμη και τώρα στην αγωγή του σε βάρος της «Μ» επιμένει ότι «ο ενάγων ποτέ δεν πρότεινε την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία», επιχειρηματολογώντας ότι «πουθενά στις 2.400 λέξεις του άρθρου του ενάγοντος δεν αναφέρεται ο όρος ‘δίδακτρα’». Πράγματι τα 600 ευρώ ανά οικογένεια που πρότεινε ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρονται ως «συνδρομή».

Η αγωγή και τα 100.000 ευρώ
Όντας στην επικαιρότητα τις ημέρες εκείνες του Γενάρη η «ΜτΚ» στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας στήλης «Πορτρέτο» παρουσίασε το προφίλ του κ. Τριανταφυλλίδη. Την πολιτική και επαγγελματική διαδρομή του, τις πολιτικές μεταλλάξεις του, τις σχέσεις του με το τοπικό πολιτικό σύστημα και τους άλλοτε ισχυρούς παράγοντες, τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Το δημοσίευμα ενόχλησε το βουλευτή, ο οποίος απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία-απάντηση, τα βασικά σημεία της οποίας δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα. Παρ’ όλα αυτά έπειτα από… ώριμη σκέψη πολλών μηνών ο κ. Τριανταφυλλίδης έκρινε ότι η δημοσίευση των απαντήσεών του από μόνη της δεν ήταν αρκετή, καθώς πέρα από αυτήν η εφημερίδα έπρεπε κατά την απαίτησή του να του ζητήσει και συγγνώμη! Κατόπιν αυτού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατάθεση αγωγής σε βάρος της ιδιοκτησίας της εφημερίδας αλλά και δύο πρώην συναδέλφων του, ζητώντας να του επιδικαστεί χρηματική αποζημίωση 100.000 ευρώ, όσα δηλαδή και τα ετήσια δίδακτρα 167 οικογενειών σύμφωνα με την πρωτότυπη πρότασή του, η οποία ατυχώς δεν εκτιμήθηκε δεόντως από το (νυν) κόμμα του.


Ο… ασυμβίβαστος δημοσιογράφος με τις τρεις κρατικές δουλειές!

Η «ΜτΚ» αποδέχεται μετά χαράς την πρόκληση του ακροατηρίου, καθώς έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να αποκαλυφθούν όλα όσα συνέβαιναν στους τηλεοπτικούς λαβυρίνθους αλλά και στα υπόγεια του νομαρχιακού μεγάρου επί ημερών Ψωμιάδη. Γνωστά αλλά και άγνωστα περιστατικά και γεγονότα, καθώς μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για την κατάθεση της αγωγής η «Μ» κατακλύζεται από μαρτυρίες ανθρώπων που γνωρίζουν από την καλή και από την ανάποδη την επαγγελματική και πολιτική διαδρομή του ενάγοντος. Έως τότε περιοριζόμαστε στην παρουσίαση όσων ο ίδιος ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρει για τον εαυτό του στην πολυσέλιδη αγωγή του.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί ότι υπήρξε κρατικοδίαιτος δημοσιογράφος από το 2000 έως το 2013, ενώ για μία εξαετία αμειβόταν από τρεις κρατικές δουλειές! Ειδικότερα ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρει ότι εργαζόταν στην ΕΡΤ3 από το Σεπτέμβριο του 2000 αρχικά με σύμβαση μίσθωσης έργου και εν συνεχεία ως μόνιμος. Την ίδια περίοδο, το Σεπτέμβριο του 2000, ξεκίνησε ραδιοφωνική εκπομπή στο δημοτικό ραδιόφωνο FM100, με το οποίο συνεργάστηκε ώς το 2010. Επιπλέον ο κ. Τριανταφυλλίδης εισέπραττε μισθό από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε μεταταχθεί από την εκπαίδευση. Εν ολίγοις για έξι χρόνια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εισέπραττε χρήματα από τρεις κρατικές δουλειές και για άλλα πέντε χρόνια από δύο κρατικές δουλειές.
Παράλληλα στο σπίτι της οικογένειας έμπαινε και τέταρτος κρατικός «μισθός», αφού εκτός από τον ίδιο στην ΕΡΤ3 εργαζόταν και η σύζυγός του.Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναγκάστηκε να αποποιηθεί το τρίτο κρατικό εισόδημα το 2006, καθώς υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τη νομαρχία λόγω της μονιμοποίησής του στην ΕΡΤ3, σε εφαρμογή του περίφημου διατάγματος Παυλόπουλου. Κι έτσι απέμεινε μόνον με δύο κρατικά εισοδήματα, από την κρατική τηλεόραση και το δημοτικό ραδιόφωνο.
Συμπερασματικά ο κ. Τριανταφυλλίδης προσελήφθη στην ΕΡΤ3 με σύμβαση έργου, όταν κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ (την πρώτη φορά το 1994 και εν συνεχεία το 2000), η σύζυγός του επίσης προσελήφθη στην ΕΡΤ3 με σύμβαση έργου επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 1998 και μονιμοποιήθηκαν και οι δύο, όταν κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία.

Οι πολιτικές συμπτώσεις και μεταμφιέσεις
Στην αγωγή του ο κ. Τριανταφυλλίδης ισχυρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο ίδιος αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα που ήθελε αυτού του είδους τις κρατικές δουλειές να τις παίρνουν οι εκλεκτοί του κυρίαρχου τότε δικομματισμού. Σε αντίθεση με τους άλλους εκείνος πήγε στην ΕΡΤ3 με την αξία του, για πρώτη φορά το 1994 με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και εν συνεχεία από το 2000 αδιαλείπτως ώς και το 2013, οπότε έπεσε το μαύρο. Όπως ο ίδιος αναφέρει στην αγωγή του, τη δεκαετία του ’80 ήταν ενταγμένος στο ΠΑΣΟΚ, με την παράταξη του οποίου εκλέχτηκε το 1986 δημοτικός σύμβουλος στα Γιαννιτσά. Εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ το 1990, την περίοδο δηλαδή που το κόμμα ήταν στα κάτω του, καθώς είχε ήδη χάσει τρεις διαδοχικές εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Στη συνέχεια δεν εντάχθηκε, λέει, σε κανένα κόμμα και παρέμεινε ανεξάρτητος. Με την ιδιότητα αυτή διεκδίκησε ανεπιτυχώς δύο φορές το δήμο Γιαννιτσών, το 1994 και το 1998. Πάντως και τις δύο φορές που υπέγραψε τις συμβάσεις με την ΕΡΤ3 στην κυβέρνηση ήταν συμπτωματικά το ΠΑΣΟΚ. Καθαρή σύμπτωση επίσης θεωρείται το γεγονός ότι μετατάχθηκε από την εκπαίδευση στη νομαρχία τον Οκτώβριο του 2001, δηλαδή πάλι επί ΠΑΣΟΚ, επί νομαρχίας του Κώστα Παπαδόπουλου, ο οποίος συμπτωματικά επίσης υποστηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό βεβαίως δεν τον εμπόδισε να αναπτύξει στενές σχέσεις και με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, επί ημερών του οποίου βρισκόταν σε έμπιστη θέση στο γραφείο Τύπου της νομαρχίας.

Τον ανένταχτο και ασυμβίβαστο χαρακτήρα του, καθώς και τη μαχητικότητά του εκτίμησε προφανώς το σύστημα Παπαγεωργόπουλου και του προσέφερε δεκαετή εργασία στο δημοτικό ραδιόφωνο. Άλλωστε όλη η δημοσιογραφική πιάτσα γνωρίζει με ποια αξιολογικά κριτήρια το εν λόγω σύστημα προσελάμβανε στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης.

Είδε άσπρη μέρα από το μαύρο
Η περιπέτεια της ΕΡΤ3 μετά το μαύρο τον Ιούνιο του 2013 στάθηκε η αφορμή για τη νέα πολιτική καριέρα του κ. Τριανταφυλλίδη, αυτή τη φορά στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η μαχητικότητα με την οποία αντιστάθηκε στο μαύρο τον έφερε σε απευθείας επαφή με το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο αξιοποίησε πολιτικά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Άλλωστε χάρη στην επιμονή της Κουμουνδούρου ο κ. Τριανταφυλλίδης μπήκε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Η Νομαρχιακή Επιτροπή είχε αντιταχθεί σφόδρα στην υποψηφιότητά του, με τον τότε συντονιστή Νίκο Σαμανίδη να φτάνει μέχρι και στην παραίτηση από το κομματικό αξίωμα. Ο κ. Τριανταφυλλίδης κατόρθωσε τελικά στις εκλογές του Γενάρη 2015 να εκλεγεί πέμπτος μεταξύ των επτά βουλευτών που εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου εξελέγη οριακά, καθώς τοποθετήθηκε στην έκτη θέση του ψηφοδελτίου, στο οποίο πάνω από αυτόν ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης. Για τα υπόλοιπα, τα πολύ ενδιαφέροντα και εξόχως αποκαλυπτικά, ραντεβού στο ακροατήριο…

 Δημοσιεύτηκε στο makthes.gr

1 σχόλιο:

  1. Εγώ με την αξία μου κι όχι με ξένες πλάτες
    περήφανα περπάτησα μες στης ζωής τις στράτες.

    Εγώ με την αξία μου, με το φιλότιμό μου
    κρατάω πάντα στη ζωή ψηλά το μέτωπό μου.

    Περάσαν απ’ τα χέρια μου λεφτά, γυναίκες μάτσα
    κι αντιμετώπισα εχθρούς, φουρτούνες και στραπάτσα.

    Δεν έδωσα δικαίωμα ποτέ μου σε κανένα
    να πει πως αναδείχτηκα με τα φτερά τα ξένα.

    Στίχοι: Χρήστος Κολοκοτρώνης
    Μουσική: Στέλιος Καζαντζίδης
    Μούσα των καλλιτεχνών: Αλέκος Τριανταφυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή