Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΦΙΑ: Οδηγίες για να εντοπίσετε λάθη - Πώς γίνεται διόρθωση



Με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να ”τρέχουν” στο Taxisnet καθώς και τους ιδιοκτήτες ακινήτων να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να γλιτώσουν χιλιάδες ευρώ στην πορεία προς την εφορία. 
Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή του Taxinet για την διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στον ΕΝΦΙΑ. Χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που έχουν κάνει
λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 και περιμένουν την σχετική εφαρμογή προκειμένου να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ που υποχρεούνται και όχι περισσότερο από αυτόν.
Για τη διόρθωση των λαθών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 στο έτος 2016 (για τα υπόλοιπα έτη η εφαρμογή διορθώσεων είναι ανοικτή) και να την οριστικοποιήσουν.
Η υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) γίνεται μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στο λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISNET (ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr).
Στην περίπτωση που από την διόρθωση των λαθών ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε με το τελευταίο εκκαθαριστικό αυξάνεται ή μειώνεται έως και 300 ευρώ η νέα εκκαθάριση του φόρου γίνεται άμεσα. Ο φορολογούμενος θα πρέπει, ωστόσο, να επισκεφθεί την εφορία του και να προσκομίσει ένα έγγραφο στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού και το όνομά σε αυτόν τον λογαριασμό (αρκεί και μια φωτοτυπία του βιβλιαρίου καταθέσεων).
Στη συνέχεια η εφορία εντός, συνήθως, 15 ημερών προχωρά στην κατάθεση του ποσού του επιπλέον ΕΝΦΙΑ αν αυτός έχει ήδη εξοφληθεί. Στην περίπτωση που η μείωση του ΕΝΦΙΑ γίνεται πριν εξοφληθούν οι δόσεις του φόρου, το ποσό της μείωσης αφαιρείται από τις επόμενες δόσεις που δεν έχουν εξοφληθεί.
Στις περιπτώσεις που ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ μειώνεται μετά τη διόρθωση των λαθών πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να επισκεφθεί την εφορία του και να προσκομίσει δικαιολογητικά τα οποία τεκμηριώνουν τις αλλαγές (π.χ. συμβόλαια, αποδοχή κληρονομιάς). Εφόσον από τον έλεγχο πιστοποιηθεί η ορθότητα των αλλαγών τότε δίνεται ηλεκτρονικά από την εφορία το πράσινο φως για την νέα εκκαθάριση του φόρου.
Να σημειωθεί ότι η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 γίνεται έως το τέλος Νοεμβρίου με μειωμένο πρόστιμο κατά 50%. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης Ε9 είναι 100 ευρώ και έτσι έως το τέλος Νοεμβρίου χρεώνονται 50 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου