Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Εθνική επιτυχία! Είμαστε κοντά με την ...Ναμίμπια στην ανταγωνιστικότητα!



Στη δημοσιότητα έδωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την ετήσια κατάταξη των χωρών στη λίστα του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας για την περίοδο 2016-2017. Μεταξύ των 138 κρατών-μελών του εν λόγω καταλόγου, την πρωτιά καταλαμβάνει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Ελβετία, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Υεμένη, η οποία συνεχίζει να μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο μετά το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης
(2011).

Η εφετινή έκθεση «Global Competitiveness Report 2016 - 2017» δείχνει ότι η Ελλάδα έχει απολέσει πέντε θέσεις στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες​
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γερμανία, που έχασε μία θέση από την τέταρτη στην οποία είχε εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα φιγουράρει στην 86η θέση της λίστας, αφήνοντας πίσω της την Αλγερία, την Ονδούρα, την Καμπότζη και τη Σερβία. Την ίδια ώρα, βρίσκεται πίσω από την Ουκρανία, τη Ναμίμπια, την Κύπρο και το Μαυροβούνιο.

Η εφετινή έκθεση «Global Competitiveness Report 2016 - 2017» δείχνει ότι η Ελλάδα έχει απολέσει πέντε θέσεις στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες.


Μακρύς ο δρόμος της ανάπτυξης

Σύμφωνα με την έκθεση, που για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ επεξεργάστηκε ο ΣΕΠΕ, προκύπτει ότι η Ελλάδα, με βαθμολογία 4,00 (με ανώτερη αξιολόγηση το 7), έχει να διανύσει μακρύ δρόμο για να προσεγγίσει επιδόσεις αντίστοιχες, για παράδειγμα, με αυτές της «πρωταθλήτριας» κόσμου στην ανταγωνιστικότητα -για 8η συνεχόμενη χρονιά- Ελβετίας (βαθμολογία 5,81).

Στον Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2016 - 2017 του World Economic Forum, την 3η θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ (με βαθμολογία 5,70), ενώ από την 4η μέχρι και την 7η θέση βρίσκονται ευρωπαϊκές χώρες: η Ολλανδία (5,57), η Γερμανία (5,57), η Σουηδία (5,53) και η Μεγάλη Βρετανία (5,49). Ιαπωνία (5,48) και Χονγκ Κονγκ (με βαθμολογία 5,48) ακολουθούν, ενώ η Φινλανδία (5,44) συμπληρώνει τη δεκάδα των πρωταθλητών κόσμου στην ανταγωνιστικότητα.



Τις επόμενες 10 θέσεις (11 - 20) συμπληρώνουν η Νορβηγία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Κίνα, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βέλγιο, το Κατάρ, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση παγκόσμια στην εφετινή αξιολόγηση κατέχει η Υεμένη (με βαθμολογία 2,74) καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση της σχετικής λίστας.

Για την κατάρτιση του εν λόγω καταλόγου λαμβάνονται υπ' όψιν μετρήσεις μιας σειράς δεικτών που ομαδοποιούνται σε 12 πυλώνες: 1) θεσμικά όργανα, 2) υποδομές, 3) μακροοικονομικό περιβάλλον, 4) υγεία, 5) πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 6) ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση, 7) αποτελεσματικότητα της αγοράς αγαθών, 8) αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας, 9) ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών αγορών, 10) τεχνολογία, 11) μέγεθος αγοράς, 12) επιχειρηματική εξειδίκευση και καινοτομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου