Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Σοβαροί κίνδυνοι από τη γρατζουνιά της γάτας



Μια νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν τους ιδιοκτήτες γάτας. Η έκθεση εστιάζει συγκεκριμένα στους κινδύνους από τη γρατζουνιά ή το δάγκωμα της γάτας.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η νόσος από αμυχή γάτας (ή νόσος εξ ονύχων γαλής) έχει πολύ σοβαρότερες επιπλοκές απ’ ό,τι πίστευαν οι γιατροί μέχρι σήμερα. Η βακτηριακή λοίμωξη
μεταδίδεται στη γάτα από τους ψύλλους και στη συνέχεια μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο από μια γρατζουνιά, ένα δάγκωμα ή εάν η γάτα γλείψει μια ανοιχτή πληγή.

Η νόσος συχνά οδηγεί σε συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, ο πυρετός και το πρήξιμο στους λεμφαδένες. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, δεν αποκλείεται να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές όπως βλάβες στην καρδιά ή τον εγκέφαλο, προειδοποιεί το CDC.

Όσον αφορά τη συχνότητα των περιστατικών της νόσου, η έκθεση υποδεικνύει ότι είναι αρκετά σπάνια. Σε ετήσια βάση προκύπτουν περίπου 12.000 διαγνώσεις και εξ αυτών 500 ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία. Τα περιστατικά είναι συχνότερα σε παιδιά 5 έως 9 ετών.

Μέτρα πρόληψης


Το CDC προτείνει αρχικά την επαρκή ιατρική φροντίδα της γάτας ώστε να προστατευθεί ή να απαλλαγεί άμεσα το κατοικίδιο από τους ψύλλους. Το πλύσιμο των χεριών μετά το παιχνίδι με τη γάτα και η προσπάθεια για περιορισμό της γάτας εντός του σπιτιού αποτελούν δύο ακόμη βασικά μέτρα πρόληψης της νόσου από αμυχή γάτας.

Η νόσος από αμυχή γάτας διαπιστώνεται με αιματολογική εξέταση, όμως η διάγνωση αποδεικνύεται πολλές φορές δύσκολη. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη αντιβιοτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου