Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ανοιχτός οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ σε Γερμανία.Κατάρρευση της Deutsche Bank προ των πυλών.



Θύμα του οικονομικού πολέμου ΗΠΑ-Γερμανίας κινδυνεύει να πέσει ο αμαρτωλός κολοσσός Deutsche Bank, ένας γίγαντας με πήλινα πόδια λόγω της έκθεσής του σε τοξικά παράγωγα 55 τρισ. ευρώ (6πλάσια από το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και 20πλάσια από το ΑΕΠ της Γερμανίας!) που σύμφωνα με το ΔΝΤ αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 παγκόσμιο συστημικό κίνδυνο και μπορεί να γίνει η επόμενη Lehman Brothers.

Η μετοχή της γερμανικής υπερ-τράπεζας βούλιαξε χθες 7% σε αρνητικό εικοσαετίας στον πίνακα DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, συμπαρασύροντας άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα και ρίχνοντας στο «κόκκινο» τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη Euro Stoxx. Περισσότερο επλήγησαν οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες, με τις σωρούς κόκκινων δανείων.
Αφορμή για το μίνι τραπεζικό κραχ αποτέλεσε η αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού «Focus» το Σαββατοκύριακο, ότι η Ανγκελα Μέρκελ συναντήθηκε τον Ιούλιο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της DB, Τζον Κράιαν και τον ενημέρωσε να μην περιμένει βοήθεια από τη γερμανική κυβέρνηση στη διαμάχη της τράπεζας με το αμερικανικό δημόσιο – τουλάχιστον ως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η καγκελάριος ξεκαθάρισε στον Αγγλοσάξωνα CEO της DB να μη βασίζεται ούτε σε κρατική επιχορήγηση, γεγονός που σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές αυξάνει τον κίνδυνο ενός bail-in, με κούρεμα μετόχων, ομολογιούχων, ίσως και καταθετών της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας και μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.
Για να συγκρατήσει τον πανικό, η DB έσπευσε χθες μέσω εκπροσώπου της να διαβεβαιώσει ότι η καγκελάριος και ο Κράιαν συζήτησαν το καλοκαίρι για τις… «επιπτώσεις του Brexit» και «σε καμία περίπτωση ο τραπεζίτης δεν ζήτησε πολιτική παρέμβαση της καγκελαρίου στην αμερικανική κυβέρνηση». Πρόσθεσε επίσης ότι σε αυτή τη φάση η DB δεν χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και είναι σε θέση με δικά της μέσα να εγγυηθεί τη ρευστότητα και την αξιοπιστία του χαρτοφυλακίου της.
Χαλαρή και νεφελώδης ήταν η διάψευση του εκπροσώπου της Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ. «Δεν υπάρχει έδαφος για εικασίες αναφορικά με το θέμα της κρατικής βοήθειας στην Deutsche Bank και η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε αυτή τη συζήτηση», σχολίασε το δημοσίευμα του Focus, επιβεβαιώνοντας ωστόσο έμμεσα τη συνάντηση της Μέρκελ με τον Κράιαν.
Ωστόσο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πιέζει ασφυκτικά την Deutsche Bank να πληρώσει το πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων, που της καταλογίστηκε για τον ρόλο της στην κρίση των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων (mortgage subprimes) που αποτέλεσαν θρυαλλίδα της παγκόσμιας κρίσης το 2008. Η DB έχει βάλει στην άκρη μόνο 7 δισ. για νομικά έξοδα και σχετικές διευθετήσεις, ενώ βρίσκεται αναμειγμένη και σε άλλα σκάνδαλα, όπως της χειραγώγησης αγορών νομισμάτων και πολύτιμων μετάλλων, μεταβιβάσεις δισ. δολαρίων από τη Ρωσία κ.λπ.
Πέρυσι παραιτήθηκαν δύο κορυφαία στελέχη του δ.σ. ενώ ο Κράιαν ανέλαβε εν μέσω κρίσης με στόχο να αποκαταστήσει το προφίλ, την κερδοφορία και τη ρευστότητα. Η JP Morgan και η Societe General εκτιμούν ότι η DB έχει περιθώρια να πληρώσει μόνο 3-5 δισ. δολάρια στο αμερικανικό δημόσιο για να μην αντιμετωπίσει κεφαλαιακό πρόβλημα.

Τη σοβαρότητα του προβλήματος της Deutsche Bank καταδεικνύει και η κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD την προηγούμενη εβδομάδα στην Μπούντεσταγκ, με αποκλειστικό θέμα τα οικονομικά της τράπεζας. Σύμφωνα με τους αναλυτές η διάσωσή της αναμένεται σύντομα να αποτελέσει ένα νέο σημείο τριβής μεταξύ του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Γερμανού ΥπΟικ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου