Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Ιπτάμενα drones σε ρόλο «σεκιούριτι»



Μικρά ιπτάμενα drones, τα οποία θα περιπολούν τους φυλασσόμενους χώρους και όταν εντοπίζουν εισβολέα, θα τον φωτίζουν με προβολείς, παράγοντας δυνατούς ήχους και θα ενημερώνουν σχετικά τους αρμόδιους, είναι η πρόταση της startup Aptonomy όσον αφορά τη φύλαξη χώρων στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Η προσέγγιση αυτή, εκτιμά η εταιρεία, είναι πιο φθηνή σε σχέση με τους ανθρώπους- φύλακες («σεκιουριτάδες»), όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review.


Τα drones είναι επίσης σε θέση να κινούνται πιο γρήγορα και για αυτό είναι πιο αποτελεσματικά από τον κλασικό συνδυασμό φρουρών - καμερών - συναγερμών.

Ο Μιχαήλ Πιβτοράικο, συνιδρυτής της εταιρείας, εκτιμά ότι τα drones της Aptonomy θα είναι έτοιμα για χρήση μέσα στο επόμενο έτος. Ήδη υπάρχει συνεργασία με μια εταιρεία του χώρου της οικοδομής, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και κάποια διυλιστήρια πετρελαίου.

Κάθε drone είναι μήκους περίπου ενός μέτρου, με παραμετροποιήσιμα ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες. Διαθέτει οκτώ έλικες, και το βασικό «σασί» είναι ενός σκάφους που προωθείται για εναέριες φωτογραφήσεις.

Διαθέτει μπλε και κόκκινα φώτα, έναν λευκό προβολέα και δύο ηχεία. Τραβά βίντεο μέσω καμερών νυκτερινής όρασης, ενώ σύντομα πρόκειται να προστεθεί και θερμική κάμερα.

Όταν είναι σε λειτουργία, προγραμματίζεται για να περιπολεί αυτόματα σε μια περιοχή και χρησιμοποιεί τις κάμερές του για να εντοπίσει παρείσακτους.

Αν συμβεί αυτό, ανάβουν τα φώτα του, φωτίζεται ο εισβολέας και απευθύνει προειδοποιητικό μήνυμα, ενώ ενημερώνεται και άνθρωπος - φρουρός στο κέντρο ελέγχου, ο οποίος μπορεί να μιλήσει στον εισβολέα μέσω του drone.

Η εταιρεία υπογραμμίζει πως το drone δεν έχει σκοπούς εκφοβισμού, καθώς και ότι δεν πρόκειται να εξοπλιστεί με κάτι άλλο πέρα από κάμερες και ηχεία. Αν ο εισβολέας συνεχίσει, τότε συνεχίζει την καταγραφή βίντεο, όσο ο φύλακας στο κέντρο ελέγχου καλεί την αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου