Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Διαγραφή χρέους σημαίνει τέταρτο μνημόνιο



Η υπόθεση «έστω» είναι αγαπημένος όρος των οικονομολόγων. Εστω λοιπόν ότι περνάμε τις αξιολογήσεις, παίρνουμε τις δόσεις και φτάνουμε στο 2018, οπότε λήγει το τρίτο μνημόνιο. Τι υπάρχει για την Ελλάδα τότε; Μα πολύ απλά ένα τέταρτο μνημόνιο! Σε αυτό δείχνουν να συμφωνούν και οι δύο γραμμές ανάλυσης, τόσο η απαισιόδοξη που δεν προβλέπει διαγραφή χρέους όσο και η αισιόδοξη που θέλει το 2018 να σηματοδοτεί και μια λύση στο διαχρονικό αυτό ζήτημα.

Στην πρώτη περίπτωση την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο, καθώς το 2018 δεν θα κατορθώσει να «βγει» στις αγορές, εξέφρασε ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel, Ζολτ Ντάρβας. «Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν φαίνεται βιώσιμο εάν η χώρα επιστρέψει στην αγορά δανεισμού στο τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης, αλλά θα μπορούσε να είναι βιώσιμο εάν η προνομιακή χρηματοδότηση του ΕΜΣ συνεχιστεί μακροπρόθεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα συνεδρίου της Θεσσαλονίκης.
«Είμαι πιο αισιόδοξος όσον αφορά το άμεσο μέλλον για την Ελλάδα», τόνισε πάντως ο κ. Ντάρβας, αναγνωρίζοντας πως η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί το 80 με 90% των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι το 80% περίπου βρίσκεται στα χέρια επίσημων πιστωτών, γεγονός που, όπως επισήμανε, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Τέλος, σημείωσε, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ότι το ενδεχόμενο διευθέτησης του ελληνικού χρέους, έχει άμεση σχέση με τις γερμανικές εκλογές.
Από την άλλη πλευρά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης εξήγησε, μιλώντας στον BHMA FM: «Δωρεάν διαγραφή χρέους δεν υπάρχει. Εγώ δεν γνωρίζω διαγραφή χρέους, η οποία έγινε χωρίς να υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις μελλοντικές. Εάν τώρα υπάρχει ένας στόχος να διαγραφεί χρέος, αμφιβάλλω αν μπορεί η χώρα μας να το πετύχει βελούδινα, δηλαδή χωρίς νέες δεσμεύσεις, νέες συμφωνίες και νέους όρους. Θα πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της χώρας, διαφορετικά εάν έχουμε μείνει σε μία στασιμότητα, εάν συνεχώς φωνάζουμε ότι δεν βγαίνει το ένα, δεν βγαίνει το άλλο, βυθιζόμαστε σε ύφεση, τότε και πάλι μπορεί να γίνει απομείωση χρέους, αλλά τότε θα γίνει με βαρείς όρους. Το ΔΝΤ, είναι ένας σπουδαίος οργανισμός και η συμμετοχή του είναι πολύτιμη. Οταν όμως εφαρμόζει πολιτικές το ΔΝΤ, επιτρέψτε μου να πω, ότι τις περισσότερες φορές είναι δυσβάσταχτες πολιτικές αυτές και αρκετά συχνά είναι και αποτυχημένες».
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου