Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά



Μπορεί ο Ερντογάν να προκάλεσε την Ελλάδα με την αναβίωση των «εθνικών» διεκδικήσεων, που έχουν επιλυθεί -όπως τουλάχιστον σεβόμαστε από την εδώ μεριά- με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, δεν ήταν όμως μικρή και η αντίδραση στο εσωτερικό της Τουρκίας.Στην περίοδο που αντιμετωπίζει ποικίλες αντιδράσεις μετά την αμφιλεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος, με ανοικτά μέτωπα στα νοτιοανατολικά της χώρας του, στις οδομαχίες με το ΡΚΚ και τις τουρκικές δυνάμεις να έχουν κολλήσει στα πρώτα χιλιόμετρα εντός του συριακού εδάφους, κάνει ανοίγματα στους ακροδεξιούς και τους γκρίζους λύκους.


Έτσι οι δηλώσεις Ερντογάν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, βάσει της οποίας διαμορφώθηκαν τα σημερινά τουρκικά σύνορα, «παρουσιάστηκε ως νίκη» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το κεμαλικό πολιτικό περιβάλλον.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αντεπιτέθηκε: «Πρόκειται για απαράδεκτη και λανθασμένη δήλωση η οποία είναι προϊόν της αντίληψης του Ερντογάν περί πολεμικής. Ο Ερντογάν δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την αξία της Δημοκρατίας και της αρχής της κοσμικότητας. Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Οζτούρκ Γιλμάζ δήλωσε ότι «εκείνοι που είχαν καθίσει σε κείνο το τραπέζι (σ.σ.: στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης) είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν έχουν κάνει το ίδιο αυτοί που έχουν την εξουσία εδώ και 14 χρόνια. Τα 16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας όχι επειδή τα έδωσαν αυτοί που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Λωζάνης, αλλά λόγω της ανικανότητας αυτών που έχουν σήμερα την εξουσία».

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Mahmut Tanal δήλωσε πως «αν δεν είχε υπογραφεί η Συνθήκη της Λωζάνης, σήμερα η Τουρκία θα είχε καταλήξει όπως η Συρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν».

Ο επίσης βουλευτής της Κωνσταντινούπολης των Ρεπουμπλικάνων Gürsel Tekin, χαρακτήρισε τη δήλωση Ερντογάν «μεγάλη ντροπή».

Πιο βαθιά στο ναρκοπέδιο της Συρίας η Τουρκία

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς η Τουρκική Δημοκρατία ύφους Ερντογάν, αποφάσισε να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα.

Την απόφαση -για τυπικούς λόγους- πήρε το ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK), που συνεδρίασε επί έξι ώρες την Τετάρτη στην Άγκυρα υπό την προεδρία του Ερντογάν, με αφορμή τις εξελίξεις που ακολούθησαν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα, κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να ληφθεί για μια περίοδο διάρκειας μάξιμουμ έξι μηνών.

Στις πληροφορίες που διέρρευσαν δεν αναφέρεται κάτι σχετικά με την πορεία της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης που εξελίσσεται στο συριακό έδαφος.

Τούρκοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι αν η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» πραγματοποιήθηκε για την προώθηση μονάδων των εξοπλισμένων από την Τουρκία αντικαθεστωτικών ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στο συριακό έδαφος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Hurriyet» στις 21 Σεπτεμβρίου, «για την κατάληψη και εξασφάλιση των τουρκικών αμυντικών θέσεων στην πόλη al-Bab, κάπου 18 μίλια από τα τουρκικά σύνορα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου, απαιτείται και δύναμη πεζικού να ενισχύσει τις ειδικές δυνάμεις και τα τεθωρακισμένα που έχουν προωθηθεί εκεί».

Στο άρθρο της εφημερίδας αποκαλύπτεται πως σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο (που δεν ανέφερε το όνομά του) «η επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” δεν μπορεί να συνεχισθεί χωρίς την παρουσία πεζικού».


Και αυτό επειδή οι τζιχαντιστές έχουν ανακαταλάβει αρκετά χωριά Τουρκομάνων νότια της Jarablus από τις δυνάμεις του FSA. Επισημαίνεται ακόμη, πως οι επιτυχίες του Ισλαμικού Χαλιφάτου οφείλονται στην απόφαση της δύναμης 600 ανδρών των μαχητών του Suqour al-Jabal να υποστηρίξουν τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που είχαν σταλεί στην περιοχή.

Η απόφαση αποστολής επιπλέον τουρκικών δυνάμεων και η προώθησή τους πιο νότια στη Συρία, θα σημάνει μεγαλύτερη εμπλοκή στο συριακό ναρκοπέδιο.

Όπως έγραψε η «Cumhuriyet» οι τζιχαντιστές έχουν ανακαταλάβει μετά από αντεπίθεση επτά χωριά από τους αντάρτες του FSA γύρω από την al-Rai.

Την ίδια ημέρα η φιλοκυβερνητική Yeni Safak, δημοσιοποίησε ειδήσεις που άφηναν να εννοηθεί πως η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», δεν πήγαινε καλά.



Παρ΄όλο που οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη νότια της Dabik και της al-Bab, είναι φανερό που χρειάζεται υποστήριξη του πεζικού για να κρατηθεί η μεθοριακή γραμμή Azaz-Jarablus.

Ο τίτλος της Yeni Safak στο δημοσίευμα αυτό είναι «Το αμερικάνικο παιχνίδι στην αλ-Μπαμπ».

Η Yeni Safak «επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ για τις αποτυχίες της επιχείρησης  "Ασπίδα του Ευφράτη"» , υποστηρίζοντας ότι « οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται σε συριακό έδαφος για να υποστηρίξουν τους αντάρτες του FSA».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου