Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Σόιμπλε για ρύθμιση του χρέους: «Όχι και πάλι όχι»



Με τον τίτλο «Όχι, όχι και πάλι όχι» η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην άρνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συζητήσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, ήδη πριν από τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, «κατέφθανε από το Βερολίνο η απάντηση στο αίτημα του Αλέξη Τσσίπρα για μερική
απομείωση του χρέους».
Σε δημόσια συζήτηση για το μέλλον της νομισματικής ένωσης το βράδυ της Πέμπτης, ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας:
«Λίγες ώρες αργότερα Μέρκελ και Τσίπρας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν κυρίως τα της περαιτέρω υλοποίησης της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Το τελευταίο διάστημα αμφισβητείται όλο και περισσότερο η εφαρμογή της συμφωνίας. Πολλοί πρόσφυγες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.
Επισήμως Βερολίνο και Αθήνα διαψεύδουν μεν ότι χρέη και πρόσφυγες θα μπορούσαν να συνδεθούν. Πρακτικά όμως τα δυο προβλήματα συνδέονται. Για να λειτουργήσει η προσφυγική συμφωνία, η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα. Αυτό δίνει στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να διατυπώνει απαιτήσεις. Τις επόμενες εβδομάδες η διαμάχη αυτή αναμένεται να ενταθεί. Το ΔΝΤ προτίθεται να αποφασίσει το Δεκέμβριο εάν θα συμμετάσχει στην χρηματοδοτική βοήθεια. Το Ταμείο θέτει μεταξύ άλλων ως προϋπόθεση την ελάφρυνση του χρέους. Ο Σόιμπλε απορρίπτει και αυτή την απαίτηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου