Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Αλαλούμ με το νέο ασφαλιστικό Υπερταμείο



Με βορειοϊρλανδική συνδρομή σχεδιάζεται να λειτουργήσει -με σοβαρά προβλήματα και ελλείμματα- από 1/1/2017 το νέο ασφαλιστικό Υπερταμείο, ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης), με τα 3,5 εκατ. ασφαλισμένους, 2,6 εκατ. συνταξιούχους, 16 δισ. ευρώ κινητή και ακίνητη περιουσία και προϋπολογισμό 38 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με Τα Νέα, οι φόβοι που εκφράζονται είναι ότι θα υπάρξει μείωση των παροχών, ενώ σημειώνονται και σοβαρές αμφιβολίες αν θα πετύχει το όλο εγχείρημα με δεδομένη τη γνωστή ελληνική γραφειοκρατία.

Πάντως, κατά τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του, το νέο Ταμείο θα παρουσιάσει, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του, έλλειμμα της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ. Το 2017, θα μειωθεί στα 1,1 δισ. ευρώ έπειτα από ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό (πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση) της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, και για το 2017, το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προεξοφλούν ότι – όπως και τα προηγούμενα έτη – θα χρησιμοποιηθεί και ο μικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ, με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 8 ταμεία κύριας ασφάλισης που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ (πλην του Δημοσίου) μόνο ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ και το ΤΑΥΤΕΚΩ θα παρουσιάσουν μικρά πλεονάσματα.
Τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τον ΕΦΚΑ είναι ότι η Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Structural Reform Support Service – SRSS), που αντικατέστησε την Ομάδα Δράσης της Κομισιόν – Task Force, χρηματοδοτεί τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβερνητική βορειοϊρλανδική εταιρεία ΝΙ-CO Ltd που έχει αναλάβει την οργάνωση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Επικεφαλής της τεχνικής ομάδας υποστήριξης της NI-CO είναι ο Τζέρι Φιτζπάτρικ, ο οποίος, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, έχει αναλάβει τη σύνθετη διαδικασία δημιουργίας ενός γιγάντιου φορέα, του ΕΦΚΑ, με 3,5 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Τονίζεται ότι:
  • Στο διάστημα που έχει ξεκινήσει η βορειοϊρλανδική αρωγή δεν έχουν ενοποιηθεί τα μητρώα των ασφαλισμένων και των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους Ταμείων.
  • Η διοικητική αναδιοργάνωση, η στελέχωση των υπηρεσιών και η μεταφορά του προσωπικού δεν έχουν προχωρήσει.
  • Η καταβολή των έναντι συντάξεων και των άλλων παροχών έχει αισθητά «χελωνοποιηθεί».


 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου